Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 1 APRIL 2001
 
 

Per la band på sig – och slutade stamma

EXAMEN PÅ BÄNKEN Eleverna som deltagit i intensivkursen fick ställa sig på en parkbänk och hålla tal – mitt i lördagsrusningen i Göteborg. Ingen av deltagarna stakade sig överhuvudtaget. Det lyste om dem när de kände att orden bar.
Foto: ANDERS DEROS

Så fungerar metoden:
Under en fyradagars intensivkurs med McGuire-programmet får deltagarna gå igenom följande:
Videobandning. Deltagarna spelas in när de talar.
Andning. Deltagarna får lära sig att andas rätt. Andas man fel, bäddar man för stamningsproblem.
Övning. Var och en får öva på ett enda ord, sitt förnamn.
Mental träning. Stammaren får lära sig att tänka positivt. Inte ”hoppas jag inte stammar” utan ”nu jäklar ska jag tala bra”.
Hemuppgifter. Kursen är bara början på stammarens nya liv. Väl hemma måste var och en ta kontakt med minst 100 okända människor om dagen, till exempel genom att fråga någon på gatan vad klockan är.
Så här tar du kontakt med arrangörerna:
Robert Gustavsson:
Epost: [email protected]
Markus Lutteman:
Epost: [email protected]

GÖTEBORG. Per Vikström, 27, har stammat så länge han kan minnas.
  I går eftermiddag stod han på en gata i Göteborg och talade inför hundratals människor – utan ens en antydning till stamning.
  Tack vare en ny revolutionerande metod.
  
När Aftonbladet träffade honom i torsdags morse, hade han svåra talproblem. Han var då på väg in till en intensivkurs för att bota sin stamning.

Höll tal på parkbänkar
  
Hittills har svenska stammare, en av hundra svenskar, varit hänvisade till logopeder. Men amerikanen Dave McGuire har vänt upp och ner på alla begrepp.
I går fick Aftonbladet se hur hans metod fungerar.
  Det 20-tal elever som deltagit i intensivkursen i Göteborg fick ställa sig en efter en på en parkbänk och hålla tal – mitt i lördagsrusningen. Ingen av deltagarna stakade sig överhuvudtaget. Det lyste om dem när de kände att orden bar.
  – I vissa fall ser folk nästan ner på stammare, säger Per Vikström. Men de flesta jag mött i mitt liv tar sig tid att lyssna, även om det tar lite längre tid.

Blir blockerad på krogen
  
Men när han till exempel tar en öl på krogen, kan han aldrig inleda ett samtal.
  – Går jag fram till baren och ska säga ”hej”, så kommer jag bara till ”h”, sedan kommer blockeringen och jag får inte ur mig något.
  Men nu kan Per Vikström se framtiden an med tillförsikt.
  Det är Aftonbladets medarbetare Markus Lutteman som tagit hit metoden till Sverige. Han hade själv kämpat med stammande när han träffade Dave McGuire på en konferens för några år sedan.
  McGuires intensivkurs är på fyra dagar.
  – Det är ett hårt program och alla fullföljer det inte, säger Markus.
  Den som lärt sig av med sin stamning under intensivkursen måste också underhålla sin nya färdighet. Många åker på en ny kurs för att få en uppfräschning.
  Deltagarna får själva betala kursavgiften på 8 000 kronor. Men vill eleven vara med om flera kurser, så kostar det inget extra.
  Aftonbladet har talat med en rad logopeder för att höra deras syn på McGuire-programmet, men metoden är så ny att ingen vi talat med vill uttala sig.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER