Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 1 APRIL 2001
 
 

Text: Herman Lindqvist
Tyck till om Herman Lindqvists kolumn
Läs mer av Herman Lindqvist
Jag har länge varit ett vandrande aprilskämt
Det finns aprilskämt av alla slag. Fråga mig. Jag är själv ett vandrande sådant, född som jag är den första april.
   Under många år har jag skapat stor munterhet hos passpoliser och andra som bläddrat i mitt pass och sedan glädjestrålande utropat: ”Ah! Your are an April fool!” Det är bara att nicka och bekräfta. Kan jag göra mina medmänniskor glada med så lite, så bjuder jag gärna på det.
  
För en tid sedan upplevde jag något som kunde ha varit ett aprilskämt, men som faktiskt var sant eftersom verkligheten alltid är bättre än fiktionen. Det gäller i synnerhet i dessa turbulenta tider då det är nödvändigt för varje slipad affärsman att hitta sin egen, någorlunda säkra nisch. Jag kom vandrande nerför en gata i min favoritstad Hongkong.
Plötsligt upptäckte jag ett skyltfönster fyllt med mycket vackra skulpturer, uppenbarligen tillverkade i elfenben. Eftersom alla borde veta att det är strängt förbjudet att importera och exportera föremål av elfenben, stannade jag till. Figurerna var verkligen vackra, affären mycket elegant och hyllorna fyllda med skulpturer.
   Jag gick in och beundrade produkterna på närmare håll. Efter en stund frågade jag affärsinnehavaren hur han kunde handla med så förbjudna varor eftersom inga turister kunde ta med sig hans skulpturer till sina hemländer.
”Inga problem”, försäkrade butikschefen. ”Detta är inte alls elfenben, det är mammutben!”
   Han pekade på en nära två meter böjd lång mammutbete som låg på golvet.
  ”Den kommer från Sibirien. Mammutarna dog ju ut för
30 000 år sedan, så de är inte utrotningshotade i dag. Alltså kan man göra figurer av deras betar. Jag skriver givetvis ett intyg!”
  
Som historiker tyckte jag naturligtvis att statyer av mammutbete borde vara ännu mer förbjudna än av elfenben, men han försäkrade igen att det är helt ok.
  Det finns massor med mammut i Sibirien, påstod han. Ryska affärsvänner skickar betar till honom och så snidar konstnärer i Japan och Hongkong till dessa underbara konstverk.
   Jag tittade djupt skeptiskt på den långa beten på golvet. Den verkade mycket torr och spröd, inte kunde den vara råvaran för de lysande figurerna på hyllorna?
  Men jag tyckte att hans affärsidé och i synnerhet försäljningen av den var kul, så jag köpte en staty och fick ett pampigt intyg där ägaren försäkrade att detta var ett föremål tillverkat av mammut. ”Med detta papper kan du passera vilken tull som helst”, försäkrade han.
  Jag for vidare med min staty i handbagaget. Ingen tullare frågade någonting, någonstans, så jag kom hem med mitt fynd, som enligt intyget skulle vara tillverkat av material som var över 30 000 år gammalt. Inte illa.
  
Några veckor senare skickade en god vän ett tidningsklipp till mig från Hongkong.
  Där berättades hur en affärsman trott sig kunna kringgå lagen och sälja elfenbensprodukter, som han påstod var av mammutbetar. Han hade till och med släpat med sig en tung bete in i rättssalen.
Åklagarens experter hade noga undersökt såväl mannens mammutbeten som statyerna i affären och konstaterat att ingenting där var tillverkat av mammut, däremot av prima afrikanskt elfenben samt av horn från en antilop från Nepal.
   Butiksinnehavaren bötfälldes kraftigt, hans lager togs i beslag och hans affär stängdes. Domaren slog fast i sin dom att affärsmannen hade fått ett ännu strängare straff om föremålen verkligen hade varit gjorda av mammutbetar, för det är ännu mer exportförbjudet än elefantbetar. Fossilt elfenben, är den officiella handelstermen för mammutbete.
  
Nu tvingas mammutmannen att komma på en ny idé. Fantasin och uppfinningsrikedomen är enorm i Hongkong, i synnerhet hos dem födda i apans år, som mammutmannen var. Undrar vad han hittar på nu.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER