Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 31 MARS 2001
 
 

Forskare: Modiga män är lyckligare

IDEALMANNEN Bengt Westerberg är en man som lyckats kombinera många viktiga roller i sitt liv. ”Idealmannen” Bengt Westerberg känner inte igen sig i forskarens bild av honom. ”Men visst händer det att jag får vara terapeut åt manliga vänner”, säger han.
Foto: LASSE ALLARD


Så blir du en idealman
Var flexibel!
Har du haft samma förhållande i tio år och mått dåligt de senaste fyra åren? Gör något åt din situation.

Våga vara svag!
Många män som inte vågar be om stöd och hjälp när de far illa mår mycket sämre än de som vågar öppna sig. Den här typen av ”svaghet” ger ny styrka.

Bejaka dina olika känslor!
Lycka kan vara längre än några sekunder, men då måste den få en chans. För att bli riktigt lycklig måste man våga ta fram även de ledsamma känslorna.
Stoppa ekorrhjulet!
Att skapa nytt innehåll i livet och förändra manliga ideal kräver både flexibilitet och tid – stanna upp och ta in nya idéer och känslor.
Ta dig tid!
För dig själv, för barnen och för kärleken – områden som är mycket viktiga för innehållet i livet.
Män som vågar ändra sitt liv är mer framgångsrika i både jobb och kärlek än de som inte vågar ta steget.
  – Många traditionella män upplever att världen går ifrån dem, säger socionomen Jari Kuosmanen som studerat hur olika typer av manlighet påverkar livet.
   Stressade direktörer är inte nödvändigtvis lyckade män. En lyckad man är som före detta folkpartiledaren Bengt Westerberg, enligt mansforskaren vid Göteborgs universitet.
  – Bengt Westerberg tycks ha lyckats kombinera många viktiga roller i sitt liv, säger Kuosmanen som nästa vecka doktorerar med avhandlingen ”Finnkampen, en studie av finska mäns liv och sociala karriärer i Sverige”.
  Han har följt ett trettiotal finska män i Göteborg men menar att resultaten kan omfatta alla män.
  Hälften av männen hade hamnat utanför arbets- eller bostadsmarknaden och hade ofta alkoholproblem. Den andra hälften av männen hade lyckats bra både på jobbet och i sina relationer.
  – Jag var nyfiken på hur deras manlighet var kopplad till denna process.

Flexibla män har det lättare
  
De finska männen från landsbygden var fysiskt starka och eftertraktade som arbetskraft. När arbetsmarknaden förändrades förlorade deras traditionella manliga identitet sin funktion. Både på jobbet och i hemmet.
  De män som hade en mer flexibel syn på sin manlighet kunde lättare hitta öppningar och vågade bryta invanda mönster.
  – Det talas om en manlighet i kris. Det moderna livet kräver flexibla män som inte är rädda för att gå över traditionella gränser.
  Forskaren har själv gjort en resa från en manlighet till en annan.
  – Jag var ganska traditionell när jag jobbade på varven i Göteborg. Jag hade svårt att ge utryck för mina känslor. Sedan, som socialarbetare, och inte minst när jag fick barn, förändrades jag mycket.
  Belöningen efter en sådan förändring, menar Jari Kuosmanen, är inte evig lycka. Snarare ett stabilt vardagsliv.

Westerberg får hjälpa kompisar
  
”Idealmannen” Bengt Westerberg känner inte igen sig i forskarens bild av honom.
  
Man kan möjligen säga att mitt engagemang i jämställdhetsfrågor gjort att jag inför mig själv och andra vågar påstå att vi alla bär manlighet och kvinnlighet inom oss. Jag känner inte att de sidor som man skulle kunna kalla kvinnliga sidor gör mig mindre manlig.
Får du vara privatterapeut åt manliga mindre lyckade vänner?
  
– Det händer. Inte minst när man själv gått igenom kriser och varit öppenhjärtig mot andra och då upptäckt att man inte är ensam. Det verkar vara vanligare att ha relationsproblem än att inte ha det.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER