Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 20 JANUARI 2001
 
 

678 STORT PÅDRAG När Jonas Oredsson fritogs den 8 januari sökte ett stort polisuppbåd efter honom. Här en vägspärr söder om Stockholm. I går greps en av Sveriges farligaste rånare i Göteborg. Jonas Oredsson var bara 17 år när han dömdes till fängelse första gången.
Foto: ULF HÖJER

En av Sveriges farligaste
Han dömdes första gången som 17-åring
Jonas Oredssons brottsliga bana kantas av grova rån och spektakulära fritagningar.
  Han är fascinerad av vapen. Och sägs vara en av Sveriges farligaste brottslingar. I den kriminella mc-organisationen Brödraskapet går han under kodnamnet ”Billy the kid”.

Fritas den 8 januari under permission
Klockan 10 på morgonen den 8 januari lämnar Jonas Oredsson tillsammans med tre vårdare säkerhetsanstalten Hall utanför Södertälje.
Han har inte tidigare fått veta att permissionen är planerad.
Två timmar senare är de framme vid BMW:s bilhall i Nyköping där de tittar på bilar.
Ett par minuter över tolv lämnar de hallen. En Saab 9000 CD kommer åkande gör en plötslig u-sväng och kör i hög fart mot Oredsson och vårdarna.
Saaben stannar och en maskerad man med hagelgevär stiger ut ur bilen. Oredsson hoppar snabbt in.
På ett par sekunder har bilen försvunnit – utan att lämna några spår.
Den hittas ett dygn senare i ett parkeringsgarage i Nyköping.
Två civilklädda poliser som följde bevakningen var under fritagningsögonblicket på McDonalds ett kvarter från bilhallen.
Polisen misstänker att antingen en läcka, eller en mobiltelefon inne bland fångarna, möjliggjort fritagningen.

Fritagningar, grova rån och fler fritagningar
1989: 17 år gammal döms han första gången till fängelse och skyddstillsyn, bland annat för grov stöld.
3 januari 1992: Rånar ett postkontor i Kristianstad och tvingar under vapenhot till sig drygt 60 000 kronor.
1993: Rånar Sparbanken i Östra Ljungby i Skåne.
29 mars 1993 Fritas från Hällbyanstalten av en man beväpnad med ett avsågat hagelgevär.
8 juli 1994: Friges från Hällbyanstalten.
September 1994: Rånar SE-bankens kontor i Järna och kommer över 475 000 kronor.
18 maj 1995: Döms av Södertälje tingsrätt till sju års fängelse.
15 augusti 1995: Fritas han av en kompis på motorcykel inför en rättegång i centrala Stockholm.
8 september 1995 : Rånar Sparbanken och Handelsbanken i Gustavsberg öster om Stockholm och tar en banktjänsteman som gisslan.
Han grips och får fem års påbackning på sitt fängelsestraff – att avtjäna på säkerhetsanstalten Hall.
8 Januari 2001: Fritas under en bevakad permission i Nyköping

Oredssons alla domar
1990: Skyddstillsyn för grov stöld, medhjälp till grov stöld, bilstöld och olovlig körning.
1990: Två månaders fängelse för stölder, bilstölder, egenmäktigt förfarande och olovlig körning.
1990: Tre månaders fängelse för söld, snatteri, bilstölder, egenmäkgit förfarane, häleri, urkundsförfalskning, falsk tillvitelse och olovlig körning.
1992 : Tre års fängelse för grovt rån, häler, olovligt bukande, olaga vapeninnehav och olovlig körning.
1995: Sju års fängelse för grovt rån, rån, bilstöld, olovligt brukande och olaga vapeninnehav.
1996: Fem års fängelse för grovt rån, olaga vapeninnehav och olovligt brukande.

Bankrånaren Jonas Oredsson, 28, greps i en lägenhet i Göteborg 8 polispatruller slog till mot rymmarens gömställe i går kväll

  
Jonas Oredsson föddes i Stockholm den 11 september 1972 och växte upp som enda barn upp i en välbärgad företagarfamilj. När han var 15 lämnade familjen Stockholm för att flytta till en lugn och lantlig miljö. De kom till Skåne och ett hus i Munka Ljungby.

Brotten snabbt mer avancerade
  
Men livet på landet blev inte den idyll föräldrarna hoppats på.
  Sonen kom genast i kontakt med kriminella.
  17 år gammal dömdes han första gången till fängelse och skyddstillsyn bland annat för grov stöld. Sen blev brotten snabbt mer avancerade. På bara ett par år gick han från att vara en enkel småtjuv till att bli en fruktad storrånare. Strax före stängningsdags den 3 januari 1992 gick han tillsammans med en kumpan in på postkontoret på Östra Boulevarden i Kristianstad och tvingade under vapenhot till sig drygt 60 000 kronor.
  Han greps och dömdes till tre års fängelse och placerades på Hällbyanstalten norr om Eskilstuna.
  Ett ett år senare fick han permission – då rånade han Sparbanken i Östra Ljungby i Skåne. Han åkte in på Hällbyanstalten igen, men fritogs den 29 mars 1993 av en man beväpnad med ett avsågat hagelgevär som tvingade anstaltens centralvakt att öppna dörren. Bara åtta dagar senare slog de till med vapen och hot mot Sparbanken i Nykvarn. Bytet blev 2,5 miljoner kronor. Sen reste Jonas Oredsson till Thailand och Miami för att leva lyxliv. Han kunde senare gripas efter en av sina många resor.
  Den 8 juli 1994 frigavs han från Hällbyanstalten. Ingen visste då att han under sin tid på rymmen hade rånat banker. I september 1994 kom nästa rån. Oredsson och ytterligare en man rusade in på SE-bankens kontor i Järna och kom över 475 000 kronor.
  Efter ett avsnitt av TV-programmet Efterlyst knöts Jonas Oredsson till rånet mot Sparbanken i Nykvarn. Den 18 maj 1995 dömdes Jonas Oredsson av Södertälje tingsrätt för de tre rånen till sju års fängelse.
  Men knappt tre månader efter domen, den 15 augusti 1995 var Jonas Oredsson ute igen. Fritagen av en kompis på motorcykel.
  Han hade överklagat domen till hovrätten och när han skulle ställas inför rätta i Svea hovrätt i Stockholm körde en beväpnad mc-förare upp framför domstolen.

Har olika kodnamn
  
Vakterna hotades och Jonas Oredsson hoppade upp på motorcykeln och försvann. Tre veckor senare slog han och två andra rånare till mot Sparbanken och Handelsbanken i Gustavsberg öster om Stockholm.
  Oredsson tog en bankanställd som gisslan. Efter en tid på flykt greps han och fick fem års påbackning på sitt fängelsestraff – att avtjäna på säkerhetsanstalten Hall.
  Under sina år i fängelse har han varit med och byggt upp den kriminella mc-organisationen Brödraskapet. Medlemmarna har kodnamn för att de ska kunna skicka brev till varandra utan att polisen ska veta vilka de är. Oredsson går under kodnamnet ”Billy the Kid”.
  Han sägs vara fixerad vid vapen – något som gjort honom känd inte bara som en av Sveriges smartaste brottslingar utan också som en av de farligaste.

[email protected]Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER