Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 14 JANUARI 2001
 
 

Text: Staffan Heimerson
Tyck till om Staffan Heimerssons kolumn
Läs mer av Staffan Heimerson
FN skulle spela stor roll – på plats i Afrika
Har FN någon betydelse?
Svar: Inte mycket. Men en del. För vem spelar i så fall FN en roll – för att skapa fred och förståelse, för att lindra nöd, minska fattigdom och utrota sjukdomar?
   Svar: FN spelar ingen roll för den utvecklade världen. Dess problem är lösta. Det krigas inte mycket i Europa. Nöden är på väg att besegras i Sydamerika. Fattigdomen ersatts i Östasien av rikedom.
Det är nu, när jag de här veckorna befinner mig på resa i Afrika, som jag en förmiddag i staden Arusha vandrar förbi ett fuktskadat betongbeläte som jag känner igen. I sjuttiotalets mitt var jag den här tidningens Afrikakorrespondent.
   Då var den väldiga byggnaden platsen for pompösa toppmöten och patetiska biståndskonferenser. Det brukade gälla: vilken marxistisk fraktion, vilken manipulerad utbrytargrupp skulle vara högsta hönset i landet si eller så? Jag konstaterar nu att i betongbelätet arbetar Tribunalen för krigsförbrytelser i Rwanda.
  
För mig själv konstaterar jag: Ur FN:s perspektiv är det här i Afrika som allting händer. FN kan bli Afrikas räddning – och med gott jobb skulle Afrika därigenom bli det skamfilade FN:s räddning.
  Jag låter blicken svepa över horisonten. I Kongo pågår ett inbördeskrig – jag tar tillbaka, där pågår fem–sex inbördeskrig. Från Uganda rapporteras utbrott av det dödliga ebola. I Burundi har den fred som Nelson Mandela så sent som i augusti sydde ihop brakat samman. De långa tutsi vill med våld styra över de korta hutu. Aids är på väg att ta död på två generationer afrikaner. Malaria skördar två miljoner liv varje år. Det finns ingen nollvision.
  
Det stackars, utarmade Tanzania, varifrån jag skriver det här, har att ta hand om 840 000 flyktingar (det är mer än den busslast bosniska flyktingar som skrämmer livet ur Sverige). Olja finansierar kriget i ett land, diamanter i två andra. Av jordens fyrtio fattigaste länder (och de ligger nästan alla i Afrika) befinner sig tjugofyra i krigshandlingar.
I Afrika finns den nyhetscykel som idealiskt passar FN:s syften. Översvämningar–kolera–skuldbörda–
torka–svält–dysenteri. Demokratierna är färre än i andra världsdelar, människor drabbade av konflikter är fler.
   Ett första steg för att hindra att Afrika ännu mera halkar efter vore att flytta FN från dess guldkantade liv i New York till verkligheten här i Afrikas hjärta. Det är här, inte på Manhattan, FN kan utföra sina gärningar. FN är inte en investmentbank eller en reklambyrå.
  
FN:s högkvarter på plats i Afrika är lika naturligt som att snöröjningen finns i Norrland.
  Men jisses, det går ju aldrig att genomföra? Se dig om, Heimerson! Det finns ju inte vägar. Var finns restaurangerna? Var ska alla FN-dignitärer bo? Det finns väl knappt en flygplats där delegaternas plan kan landa.
I svaren finns en del i lösningen att ge Afrika en skjuts in i vår friska välståndsera. Få experter, diplomater och tjänstemän skulle frivilligt flytta från Manhattan till Arusha. Det skulle därför bli nya friska krafter i en nystart för FN, som ju redan – tack vare Kofi Annan – återupprättat en del av sin självrespekt.
   Flytten skulle skapa ett sug på infrastruktur. Pengar skulle strömma till – inte i bistånd utan som sund spekulation. Pengarna skulle skapa jobb. Krav skulle med automatik växa fram om bättre utbildning hos den lokala befolkningen. I en vid cirkel skulle känslan sprida sig att Afrika betyder något. Rasism, som den i Burundi och Rwanda, skulle falla ur modet. Det skulle för skurkar, som dem i Zimbabwe och Sudan, te sig frestande att börja uppföra sig anständigt.
  
Vatten skulle bli rent. Och ingen tror väl att tiotusentals singelflickor och singelpojkar från Manhattans FN-skyskrapa vill leva riskfyllt. I självbevarelsedrift skulle de se till att aids utrotas.
  Den som genomför mitt modesta program bör nomineras till Nobels fredspris.
Staffan Heimerson


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER