Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 5 JANUARI 2001
 
 

DEN NYA BROTTSVÅGEN
”Jag sitter hellre inne i Sverige”

DÖMD FÖR NARKOTIKABROTT – Få vet om att jag sitter här, säger den litauiske fången på Norrtäljeanstalten. De anhöriga tror att han bor med sin flickvän i Lettland.
Foto: PETER KJELLERÅS


Drömmen om jobb slutade i fängelset
Den litauiske mannen är fånge nummer 00357 på Norrtäljeanstalten.
  – Här kan jag sitta lugnt och det är inga konflikter. I ett litauiskt fängelse måste man vara tuff och hävda sig, säger han.
   Klädd i svarta träskor och Norrtäljeanstaltens blåställ sätter sig den 31-årige mannen i fängelsets besöksrum. Huvudet är rakat och i jackfickan sticker en new age-bok om själslig healing upp.
  – Folk i Litauen känner sig tvingade att begå brott. Hur ska man annars överleva? säger han.
  I hemlandet studerade han engelska och tyska, arbetade som tolk och sysslade med bilaffärer. 1995 kom han till Sverige, enligt egen uppgift för att söka anställning. I stället dömdes han för grov misshandel.
  Nu avtjänar han tre och ett halvt år för grovt narkotikabrott.
  – I Sverige kan man jobba och klara sig. Det kan man inte i Litauen. Och om människor är fattiga och desperata har de inget att förlora, säger han.
  – Under Sovjettiden kunde folk åka på semester. Till och med pensionärerna kunde klara sig på sin pension. Många längtar tillbaka till den tiden.
  Han målar upp en bild av ett land i moraliskt och rättsligt förfall.
  – Litauerna är patrioter, men litar inte på politikerna. Regeringen kör dyra bilar och deras barn får studera utomlands. Politiken är ett sätt för dem att berika sig själva. Klart polisen blir korrumperad när lönen och moralen är låg.
  När hans straff är över ska han utvisas. Då väntar ett nytt liv, förhoppningsvis utan brott.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER