Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 19 DECEMBER 2000
 
 

Mahmut Baksi hungerstrejkade så sent som i våras på Sergels torg i Stockholm i protest mot att kurdiska författare och journalister fängslas i Turkiet.

Foto: ANDERS CARLSSON
Mahmut Baksi död
Den svenskkurdiske författaren Mahmut Baksi avled på tisdagskvällen på Karolinska sjukhuset.
  Han blev 56 år och hade tillbringat 28 av dem i Sverige.

  Baksi föddes i byn Kozluk nära Batman i turkiska Kurdistan i en burgen kurdisk familj som sände honom till Istanbul för att studera. Han ville bli författare eller journalist.
  Kurdfrågan blev hindret för en karriär i Turkiet. År 1971 dömdes han till 15 års fängelse för "kurdisk propaganda" och flydde till Tyskland och senare Sverige.
  Hans minst 25 böcker har översatts till många språk och ofta retat gallfeber på Turkiet, eftersom ett centralt motiv är förtrycket mot kurder.
  Han retade andra också. En bok om behandlingen av gästarbetare i Tyskland väckte uppståndelse där, och romanen Videobruden som gisslar kurder i Sverige blev häftigt kritiserad i den gruppen.

Socialdemokrat
  Hans bestående verk är skönlitteratur som gestaltar kurdiskt liv, som Pojken från Garzanslätten från 1995.
  Politiskt var Mahmut Baksi som så många andra svenskkurder socialdemokrat i Sverige men samtidigt marxist inom någon halvhemlig kurdisk organisation.
  Han sympatiserade tidigt med PKK men hoppade av på 80-talet och fruktade att mördas av Abdullah Öcalans utsända.
  Senare närmade han sig PKK igen för att under de allra sista åren vara någon sorts intellektuell talesman för PKK genom krönikor i tidningen Özgür Politika och framträdanden i en PKK-vänlig satellittevestation i Bryssel.
  Julen 1998 tillbringade Baksi med PKK-ledaren Öcalan i Rom, strax innan denne greps av turkisk säkerhetspolis.
  Mahmut Baksis syskon är spridda över ett vitt spektrum av den kurdiska kampen. En syster som studerat i Sverige anslöt sig till PKK och mördades av partivänner; det bidrog till att den övriga familjen fann det chockerande att Mahmut de senaste åren åter närmade sig PKK.

Hungerstrejkade
  Han tog splittringen inom familjen hårt och blev rätt ensam trots att unga PKK-sympatisörer uppsökte honom i lägenheten på Söder.
  År 1991 fick Baksi lungcancer och sedan 1993 fungerade inga njurar. I maj i år förlorade han synen på ena ögat genom en propp; samtidigt lade han sig på Sergels Torg i en "hungerstrejk till döds" för kurdernas politiska rättigheter. Hans vänner såg det som ett maskerat försök till självmord av en Baksi som tröttnat på dialysen, kanylerna och den ständiga smärtan.
  Baksis böcker tillkom i hans huvud på kurdiska och turkiska men fick ofta sin första skriftliga språkdräkt genom hans kamrat genom åren Elin Clason som skapade en svensk version.
  Baksi önskade begravas bredvid sina föräldrar i Kurdistan med en svensk flagga på kistan.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER