Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 17 NOVEMBER 2000
 
 

’Bildt gjorde inget mot slakten’

Bianca Jagger, Mick Jaggers exfru och opinionsbildare åt Amnesty international, uppmärksammade Bosniens FN-ambassadör på Carl Bildts ”svek”.
Foto: AP
Carl Bildt om bosniske FN-ambassadören: Den mannen kan man inte ta på allvar.

Srebrenica intogs 11 juli 1995. FN-styrkan tvingades lämna staden. Senare hittades massgravar med uppemot 10 000 mördade män.
FN-ambassadör protesterar mot Carl Bildt och minnesmärket över Srebrenicas offer
Bosniens FN-ambassadör anklagar Carl Bildt för att ha struntat i att stoppa massakern i Srebrenica – då 10 000 människor mördades.
  I ett skarpt brev protesterar han mot att Bildt deltar i uppförandet av ett minnesmärke över offren.
  – Han är en man som inte tas på allvar, kontrar Bildt.
   Massmordet på civila i den skyddade FN-enklaven Srebrenica i juli 1995 är den kanske smutsigaste händelsen av alla vedervärdigheter i krigen på Balkan. Nu fem år senare har det resulterat i ett bråk på hög internationell nivå. Bosniens FN-ambassadör Mohamed Sacirbegovic är mycket kritisk mot att Carl Bildt sitter med i en kommitté för resandet av ett minnesmärke över offren i Srebrenica.

Tänkte inte göra någonting
  
I ett påfallande skarpt formulerat brev till den höge representanten i Bosnien, Wolfgang Petritsch, skriver ambassadören att Carl Bildt, som var EU-medlare i kriget vid tiden för massakern, kunde ha hindrat slakten.
  – Samma dag som Srebrenica föll sa Bildt till mig att han inte tänkte göra någonting för att skydda befolkningen, säger Sacirbegovic till Aftonbladet.
  Ambassadören säger att det är Bianca Jagger, rockstjärnan Mick Jaggers exfru, opinionsbildare åt Amnesty International, som gjort honom uppmärksam på vad han kallar Carl Bildts ”svek”.
  – Jag vet att han träffade Serbiens president Milosevic samma dag som massakern inleddes utan att ta upp frågan hur det skulle gå för de civila.
  Carl Bildt, som i går befann sig i Oslo på privat besök, har läst brevet och tar inte särskilt hårt på kritiken.
  – Sacirbegovic kom med liknande utfall för ett tag sedan. Den gången ringde jag upp den bosniske utrikesministern som bad om ursäkt för hans uttalanden, säger Bildt.
  Riksdagsledamoten säger att angreppet ingår i en överlevnadskampanj som ambassadören just nu för.
  – Han förvrider sanningen. Jag har sagt att vi inte kunde göra någonting just då för att hjälpa befolkningen, men det var för att vi inte hade befogenheter att göra det. Han försöker ge mitt uttalande en ny innebörd.
  Bildt säger att han visst tog upp frågan om civilbefolkningen med president Milosevic.
  – Jag förde fram att både Röda korset och FN kunde göra insatser.
  Brevet har väckt stor uppmärksamhet i Bosnien, där det planerade minnesmärket redan är en het potatis. Serberna förnekar ännu att massakern har inträffat och är motståndare till minnesmärket.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER