Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 16 NOVEMBER 2000
 
 

12 SNABBA FRÅGOR
Jessica Ritzén möter Leif Pagrotsky

Jessica Ritzén
Jessica
Ritzén

Utan Pagrotsky – ingen MTV-gala.
Leif Pagrotsky är den lysande stjärnan bland ministrarna, hyllad av musikindustrin och älskad av folket.
Men hur rock’n’roll är han egentligen, vår handelsminister? Stödd mot en Fender berättar han sanningen om musiken, stjärnorna och drogerna.


Jag skulle återfödas som Springsteen
Namn: Leif Pagrotsky. Ålder: 49 år. Yrke: Handelsminister. Bor: Radhus i Saltsjö-Boo, utanför Stockholm. Familj: Sambo med Iskra, arkitekt, och barnen Sonja och Oscar. Inkomst: 75 000 kronor i månaden.
Mitt starkaste musikminne
Den största rockstjärnan jag har träffat är Bob Dylan.
Jag träffade
honom vid Polarprisutdelningen tidigare i år, men då var han inte så talför.
Jag har faktiskt träffat honom en gång tidigare. Det var inför hans spelning 1979, på Scandinavium i Göteborg. Jag råkade befinna mig på Landvetter och stod och väntade på bagaget när han gjorde några intervjuer bredvid.
Jag sa ”goddag”, men inte mer för jag var så blyg.
Två vänner om Pagrotsky
Marita Ulvskog, 49 år, kulturminister, Stockholm:
– Han är liten, men naggande god. Vi är goda vänner och lärde känna varandra när vi båda var politiskt anställda tjänstemän. Jag gillar honom, han är klok och snabb och kan vända upp och ned på det som verkar självklart med helt nya fakta.
– Vi var på Bruce Springsteens konsert förra sommaren, det var jättehärligt, annars hinner man inte umgås särskilt mycket privat, statsråd emellan.
– Ibland är han lite väl mycket ekonom, men det är det enda negativa och då får jag gräva länge.
Jacob Wallenberg, 44 år, styrelseordförande SEB, Danderyd:
– Pagrotsky är en bra karl och en god vän. Han är en öppensinnad och mycket trevlig person som jag bara har gott att säga om.
– Vi träffas från tid till annan, men mest i professionella sammanhang.
När jag hör Uggla på radio så skruvar jag upp ljudet, för det är så bra tryck
1. Det sägs att det är din förtjänst att Madonna kommer hit?
  – Njae, jag bjöd MTV:s ledning på middag i Cannes förra året. Och personal på MTV har senare sagt att det var det som gjorde att galan hamnade i Stockholm.
2. Ska du gå på MTV-galan?
  
– Jag hoppas det, jag gav min biljett till min 14-åriga dotter. Hon kan behöva få känna att det är något positivt också med mitt jobb. Men jag har just fått besked om att jag kanske möjligen kan få en till, men jag har den inte i handen än.
3. Om du fick återfödas som musiker, vem skulle du vara då?
  – Då skulle jag bli Bruce Springsteen. Han sprider glädje åt andra människor och verkar ha roligt själv. En glad och trivsam person som förenar nytta med nöje.
4. Ber du om autografer till dig själv eller skyller du på barnen?
  – Jag skyller på mina barn. Jag har autografer från bland andra Robyn, Nina Persson i Cardigans. Man kan säga att de ligger i förvar i min dotters rum.
5. Din mamma var barpianist, har du funderat på en musikkarriär?
  – Min mamma var utbildad konsertpianist. Efter att mina föräldrar skildes när jag var barn försörjde hon sig genom att spela på bland annat Bräutigams och Logen i Göteborg. Jag spelade fiol ett kort tag, men jag hade inte samma intresse eller talang.
6. Följer du din doktors råd om att dricka ett glas vin om dagen?
  – Det är två glas till och med! Mot kärlkramp. Jag tycker om rödvin och dricker det gärna, men två glas om dagen är för mycket, jag blir alltför sömnig av rödvin.
7. Har du testat droger?
  
– Det är en typ av frågor som jag inte svarar på, det angår ingen.
8. Vad tycker du om att ”nappa” musik på nätet?
  – Jag inser att branschen och artisterna är oroliga, men jag tror också att det här kan skapa nya möjligheter att sprida intresset för musik. Branschen var orolig även när kassetten kom. Oron har ibland varit överdriven.
9. Hur mycket borde en cd-skiva kosta?
  
– Mycket mindre än i dag. Artisterna får ett par tior för en skiva, resten går till pressning, distribution och försäljning. Det borde inte gå hundra kronor till att distribuera musiken i ett plastfodral. Det måste gå att göra effektivare.
10. Vilken är din svenska popfavorit?
  
– Jag gillar Kent och Blå Tåget, som är en favorit sedan ungdomen. Just nu lyssnar jag mycket på Magnus Uggla. När jag hör honom på radio så skruvar jag upp ljudet, för det är så bra tryck.
11. Vilken var den senaste konsert du gick på?
  – Jag såg Kent i april i våras och har inte varit på någon konsert sedan dess. Jag var på REM, men det var förra sommaren.
12. Hur många cd-skivor har du?
  
– Det är inte så många, 50–100 kanske. Jag har väldigt mycket gamla LP-skivor, men har inte lyckats hitta någon ny nål till pickupen.
  – Det är en Pioneer, jag har bara hittat affärer som har massor av osorterade nålar i en hög.
Pagrotskys karriär
1965: Springer som 14-åring distansen 60 meter på 7,2 sekunder med manuell tidtagning. Pagrotsky växte upp i Björkekärr i Göteborg.
1971: Börjar som 19-åring att plugga vid Göteborgs universitet och hinner på fyra år bli både pol mag och civilekonom. Förutom att han läser kinesiska, filosofi och vetenskapsteori lyckas han jobba som lärare och hamnarbetare. Samt sluka Hitchcockfilmer.
1982: Far till Paris och jobbar för OECD. När han kommer hem hamnar han på finansdepartementet som statssekreterare och står där mycket nära Kjell-Olof Feldt och även Göran Persson under hans tid som finansminister.
1996: Tar klivet in i regeringen. Först ett år på statsrådsberedningen men sedan 1997 är han Sveriges handelsminister och den mest populäre ministern i regeringen.
1999: Det berömda besöket i Cannes. Pagrotsky säljer svensk popindustri tillsammans med Cardigans-Nina och Emilia. Här bjöd han också MTV-chefen Brent Hamsen på middag. En middag som svenska folket får smaka av i morgon.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER