Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 14 NOVEMBER 2000
 
 

Barbro dog av stressen

563 PLÖTSLIG HJÄRTDÖD Ingers dotter Barbro, ovan, blev bara 35 år. Hon arbetade ihjäl sig enligt en ny forskarrapport som beskriver hur stress i arbetslivet har orsakat plötslig hjärtdöd hos två unga människor. Själv önskar Inger Karlsson att dödsfallet ska göra fler uppmärksamma på riskerna med en stressig arbetsmiljö.
Foto: BJÖRN WANHATALO OCH SVT

613


Stressdoktorn Tomas Danielsson: ”Dödsfallen är en varningsklocka” Så undviker du att hamna i stressfällan
Nio av tio nätläsare lider av stress – men liten risk för livshotande skador

TYCK TILL om stress på jobbet
Testa om du lider av stress (extern länk)


150 fall av ’plötslig vuxendöd’ undersöks nu i Sverige
Stressen på jobbet tog hennes liv. Barbro Karlsson, 35, dog hemma vid köksbordet med en fylld almanacka framför sig.
  Forskare som granskat fallet liknar det vid ett ”strömavbrott” i kroppen. De undersöker nu ytterligare 150 fall av plötslig vuxendöd i Sverige.
  
Det är första gången svenska forskare utreder varför unga människor plötsligt faller döda ner. Om det kan ha med arbetsmiljön eller livsstilen i stort att göra.
  Tidigare har läkarna nöjt sig med att konstatera hjärtdöd.
  I en första rapport som publiceras i kommande nummer av Läkartidningen kartlägger en forskargrupp från Karolinska Institutet i Solna, utanför Stockholm, två unga människors liv fram till dödsdagen i april förra året.
  – För mig är det med största sannolikhet dödsfall som uppkommit som en följd av stress, som i sin tur har orsakat en hjärtrytmrubbning, säger professor Jovan Rajs på Intitutet för rättsmedicin i Solna till Aktuellt.

Inga sjukliga förändringar
  
Det var han som tog kontakt med en forskargrupp på Karolinska Institutet efter att ha obducerat två unga, en 27-årig man och en 35-årig kvinna, som hade dött utan förvarning i sina hem.
  – Alla organ var normala, inga sjukliga förändringar och obduktionsfynden var i det närmaste intetsägande, säger Jovan Rajs, som ville gå vidare.
  I Japan där utbrändhet länge varit ett faktum kom förra året larmrapporter om att 10 000 avlider varje år till följd av total kroppslig kollaps, karoshi, eller plötslig vuxendöd som vi kallar det.
  Personen har jobbat så hårt och sovit så lite att samtliga kroppsliga reserver är tömda. Är vi svenskar på väg åt samma håll?
  Tillsammans med forskarna på Karolinska Institutet utforskade Jovan Rajs hur de båda unga människorna hade levt och fann att de haft en oerhört pressad arbetssituation.
  Mannen arbetade på ett privat vårdföretag och kvinnan var projektledare på AstraZenecas IT-avdelning i Södertälje. Kvinnan var Barbro Karlsson. Aktuellts reporter Cecilia Zadig har träffat hennes mamma, chef och arbetskamrater. Alla ger samma bild. En ung, framåt, sportig kvinna i karriären.

Mamman: Det måste ha gått fort
  
Någon dag före dödsdagen var Barbro på chefskurs. Det fanns planer på att hon skulle avancera och direkt efter kursen skulle hon till London. På lördagen hittar mamman henne på köksgolvet.
  – Vänster arm låg lite lätt utefter kroppen, pennan i höger hand och blicken lite nedåt. Skulle jag ha satt upp henne på stolen igen skulle det se ut precis som om hon satt där och skrev, berättar Inger Karlsson.
  Hon konstaterar att det måste ha gått otroligt fort.
  Stressforskaren Alexander Perski liknar det vid ett strömavbrott.
  – Det är som en muskelelektrisk katastrof, ett stressammanbrott. Man jobbar väldigt mycket, har svårt att koppla bort det, sömnbrist och kollapsar genom att vara totalt utmattad. Troligen hann Barbro aldrig uppfatta vad som hände.

Rapporten är tankeväckande
  
Men hon hade fått varningssignaler. 1996 var hon sjukskriven för utbrändhet.
Caroline Hougner
Caroline
Hougner

  – Även om det är svårt att bevisa att orsaken var stress är rapporten väldigt viktig och tankeväckande, säger överläkare Lennart Bergfeldt på Karolinska sjukhuset, som granskat studien och påpekar att den leder in på frågor om vad arbetsrelaterad stress kan ge för konsekvenser för den som utsätts.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER