Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 13 NOVEMBER 2000
 
 

David gjordes om – till flicka

527 OFFER FÖR OMSKÄRELSE David föddes som Bruce innan han vid två års ålder blev Brenda – som en följd av en misslyckad omskärelse. Det gjorde honom till en perfekt försöksperson för en sexualforskare som trodde att ett könsbyte skulle rädda den stympade pojken. Det blev hans tragedi.
Foto: REUTERS

”Det kan inte hända här”
Fallet David Reimer skulle inte kunna inträffa i Sverige.
  Varken då – eller nu.
  – Nej, ett könsbyte utreds oerhört noggrant, och utan Socialstyrelsens godkännande görs det inte, säger gynekologen och överläkaren Bo Anzén på Karolinska sjukhuset.
  
Årligen föds barn med så missbildade könsorgan att det kan vara svårt att omedelbart avgöra barnets kön. Det var främst sådana barn dr John Money arbetade med på Johns Hopkins-sjukhuset.

Könet avgjort från början
  
– Men normalt sett föds vi till man eller kvinna, hormonellt sett. Det är avgjort så att säga redan från början, säger Bo Anzén.
  Han förkastar helt teorin om att miljö och uppfostran skulle kunna påverka detta.
  – Alva Myrdahl lanserade en sådan teori på 50-talet, men den är nu förkastad, säger Bo Anzén.

Nu berättar han sanningen om sin svåra kamp för att få bli man
David Reimer kavlar aldrig upp skjortärmarna.
  På högra underarmen har han stora ärr. Det var där läkarna tog hud, blodkärl och nerver för att göra hans nya penis.
  Den han föddes med förstördes när han var åtta månader – en läkare försökte då göra honom till kvinna.
   David Reimer är i dag 35 år. Han bor i ett litet hus i en förort till Winnipeg i Kanada, han är gift, lågavlönad fabriksarbetare och han har adopterat sin hust-rus tre barn. Han är rätt kortväxt, spensligt byggd, har dålig skäggväxt och människor han möter har ibland svårt att avgöra om han är man eller kvinna. Det gör honom rasande.
  Hans grannar tycker att han är en hjälte eftersom han till slut berättade sin historia.
  Han och hans tvillingbror Brian föddes i augusti 1965. När de var åtta månader ansåg en läkare att de båda pojkarna måste omskäras. De hade båda för trång förhud och hade därför svårigheter att kissa.
  Bruce, som David hette då, opererades först och det gick fullständigt och katastrofalt fel. Läkaren använde ett för hett instrument och i stället för att skära bort förhuden förstördes hela hans lilla penis.

Tänkte skjuta läkaren
  
Det blev inte mycket kvar av den och läkaren gav inte hans mamma något hopp om att den någonsin skulle växa ut igen och bli normalt fungerande.
  När Bruce var drygt 20 år köpte han en pistol för att skjuta läkaren.
  – Men när jag kom dit och han förstod vem jag var började han gråta. Då gick jag därifrån, har han berättat.
  På det prestigefyllda sjukhuset Johns Hopkins i Baltimore i USA fanns vid denna tid läkaren och sexualforskaren John Money.
  Hans teori var att vi alla föds könsneutrala. Det är vår uppfostran och vår omgivning som präglar oss till man eller kvinna. Inte könet i sig.
  John Money hade motståndare. Främst biofysikern Milton Diamond i USA. Tillsammans med 60 andra läkare och forskare hävdade han att John Money var helt fel ute, att hormonproduktionen startar redan under fostertiden, att vi är präglade att bli man eller kvinna redan vid befruktningen. Om allt är helt normalt. Och det var det i fallet med tvillingarna Reimer.
  Till John Money vände sig ändå i sin förtvivlan tvillingpojkarnas föräldrar Ron och Janet Reimer. För honom kom de som en skänk från ovan. Äntligen skulle han få testa sina teorier på enäggstvillingar.
  Följaktligen rådde han föräldrarna att uppfostra dem olika: Bruce till flicka, Brian till pojke. Bruce döptes om till Brenda och när han/hon var 22 månader gammal opererades testik-larna bort. Samtidigt gjordes ett flickliknande yttre könsorgan. Förvandlingen till flicka hade börjat.
  John Money publicerade artiklar i vetenskapliga tidskrifter om sitt arbete med tvillingarna. Om hur väl det utföll, att hans teorier stämde.
  Han blev under 70-talet världsberömd för sitt arbete med tvillingarna. Artiklarna om dem var givetvis anonyma.
  Verkligheten var en annan. Brenda kände på sig, att någonting var fel. Vad visste hon inte. Ingen hade talat om sanningen för henne och hennes frågor besvarades inte.
  Hon avskydde dockor, hon tyckte inte om att leka med andra flickor och när hon en gång fick ett hopprep använde hon det till att binda ett annat barn.

Kallades för ”grottkvinnan”
  
I skolan mobbades hon. Hennes skolkamrater kallade henne för ”grottkvinnan”. Hon hade svårt att ta till sig undervisningen, halkade efter, blev inåtvänd och ensam.
  Lyckligast var hon då hon fick leka med Brian och hans kamrater.
  – Hon kastade boll som en pojke, hon gick som en pojke, hon slogs som en pojke, sprang som en pojke, har brodern Brian berättat.
  När hon kom i puberteten började man ge henne östrogen och hon fick en alltmer flicklik kropp. Hon fick bröst, midja och rundade höfter.
  Hon var inte glad. Hon var förfärad.
  John Money ville fullfölja könsbytet genom att operera in en vagina på Brenda. Hon vägrade. Hon gick i terapi hos flera olika psykologer.
  De kände till hennes bakgrund, men ingen talade om sanningen för henne eftersom de stod under inflytande av John Money.
  Han pressade henne alltmer, ville närmast tvinga henne till vaginaoperationen. Hon flydde från hans klinik – det var sista gången hon träffade honom.
  Själv förstod hon att någonting var fundamentalt fel.
  En av psykologerna frågade henne till slut om hon ville vara en flicka.
  – Nej! skrek hon.
  Några veckor senare berättade hennes pappa gråtande sanningen för henne. Det var den 14 mars 1980 och hon var 14 år.
  Hon kände ingen ilska mot föräldrarna. Det hon kände var lättnad. Hon hade fått veta varför hon var sådan som hon var.
  – Och framför allt fick jag veta att jag inte var tokig.
  Under de följande sex åren genomgick hon tre stora operationer för att åter bli en man. Brösten togs bort, en penis byggdes upp av kroppsegen vävnad och opererades på plats, liksom konstgjorda testiklar. Han fungerar nu sexuellt normalt.

Träffade en trebarnsmamma
  David, som han själv bestämt att han skulle heta, fick dessutom testosteron för att åter bli en pojke, så småningom en man.
  Han träffade trebarnsmamman Jane och i september 1990 gifte de sig.
  Journalisten John Cola-pinto har skrivit en bok om David Reimer. Den kom ut USA tidigare i år och det var första gången David bröt sin anonymitet. Sedan dess har han och Jane framträtt i flera tv-program, bland annat hos Oprah Winfrey.
  I dag lever familjen ett stillsamt förortsliv. De har inget stort umgänge, David är tillbakadragen. Hans kaotiska uppväxt har satt spår. De har fått det litet bättre ekonomiskt genom avkastningen av boken och framträdanden i tv.
  Hans tvillingbror Brian har klarat sanningen sämre. Han är i dag alkoholiserad, arbetslös och ensam.
  John Money är 79 år. Hans klinik är nerlagd. Han ger inga intervjuer, men till tyska Stern säger han:
Per-Ivar Sohlström
Per-Ivar
Sohlström

  – Man får inte låta sig nedslås. Biologerna firar triumfer, undergräver feminismen och stigmatiserar sexualforskningen.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER