Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 9 NOVEMBER 2000
 
 

IT-bubblan som sprack

385 TAPPAT I KURS Johan Staël von Holstein och Jonas Birgersson är själva såpan i den IT-bubbla som spruckit. De har båda mist sina vd-poster och miljardärer är de inte längre. Helt lottlösa är de dock inte.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND

Svenskarna tror på IT- aktier i premie- pensionsvalet Svenskarna är mer våghalsiga än försiktiga. Drygt fem procent av pensionspengarna har hittills satsats i IT-aktier. Sammanlagt handlar det om 580 miljoner, det är dubbelt så mycket pengar som placerats i räntefonder. Fler män än kvinnor satsar på IT. Trots höstens börsfall har IT lockat nästan lika många PPM-placerare som läkemedelsbranschen.

Experterna: Nu kan IT-branschen börja fungera
Jonas Birgersson och Johan Staël von Holstein är varken miljardärer eller vd:ar längre.
  Börsfallen har tvingat ned de svenska IT-gudarna på jorden.
  Och nu kan IT-branschen börja fungera, menar experterna.
Har all luft gått ur IT-bubblan nu?
  
Ja. Om man med bubblan menar IT-företag vars aktier är kraftigt övervärderade. De svenska internetkonsulterna, med Framfab och Icon Medialab i spetsen, har tappat 80–90 procent sedan toppnivåerna i början av året.
Vad skapade bubblan?
  
Skjutsen för IT-aktier började i oktober 1999. Ericssons problem verkade lösta. Brittiska Vodaphone köpte tyska Mannesmann högt över förväntat pris. Det fanns gott om pengar, Birgersson och Holstein tog plats på mediescenen och alla riskkapitalister jagade IT-aktier. Det väckte en stress, ingen ville missa racet. Alla ville bli störst i världen, först.

Ingen vågade vara först med att sälja
Vad fick den att spricka?
  
Raset började i mars i år. Marknaden visste att IT-aktierna var övervärderade. De väntade bara på något som kunde vända trenden men ingen vågade sälja så länge det gick uppåt. Microsofts konkurrensdom och kursfall gjorde att IT-relaterade aktieindex föll. Stor effekt gav Boo.coms konkurs. Under sommaren ville inga riskkapitalister satsa pengar i e-handelsbolag och det smittade av sig på IT-konsulterna.
Finns det några vinnare?
  
De som grundade företagen och hann sälja när kursen var hög.
Vilka IT-företag överlever?
  
Företag som levererar hård- och mjukvaror lever ganska tryggt. Telekomoperatörerna har troligen en ljus framtid. Inom e-handeln kan redan etablerade handelsföretag som Åhléns och Ikea höra till vinnarna. Liksom bankerna som kan utnyttja tekniken.
Ska man köpa IT-aktier nu?
  
Några experter menar att botten nu är nådd. Andra tror att en del företag ännu är i fara. Framfabs stora problem löses inte med vd-byte, där tror man att kursen kan falla mer. Icon föll kraftigt i går.
  Som underlag till svaren ligger intervjuer med Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt, och Peter Malmquist, vd för analysföretaget Aragon.

jessica.ritzen@aftonbladet.se



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER