Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 5 NOVEMBER 2000
 
 

Tre svenskar anklagas för flygbomben

270 människor dog när Pan Ams flight 103 sprängdes i luften över skotska Lockerbie för tolv år sedan. Bland dem den svenske diplomaten och FN-kommissarien Bernt Carlsson, en av Olof Palmes närmaste män.
Foto: AP
Sensationell vändning i Lockerbie-rättegången
Aftonbladet kan i dag avslöja att tre svenskar anklagas för att ha sprängt planet över Lockerbie då 270 människor dödades.
  Männen finns på den hemliga lista på vittnen som kallats till Lockerbierättegången.
  Både åklagare och försvar försöker använda svenskarna som trumfkort.
  
Utredningen kring terrorattentatet är den största någonsin och har bedrivits av polis i flera länder.
  Aftonbladet kan i dag berätta att tre svenskar kommer att anklagas för delaktighet i dådet vid Lockerbierättegången som just nu pågår i Holland.
  Männen är svenska medborgare men kommer ursprungligen från länder i Mellanöstern.
  Den skotske journalisten Ian Ferguson, den reporter i världen som kanske vet mest om Lockerbiekatastrofen, har gett oss de sensationella uppgifterna.
  Det är advokaterna som försvarar de två åtalade libyska agenterna som kommer att anklaga svenskarna för inblandning i det värsta massmordet någonsin i Storbritannien.
  Försvarets linje är att det var PFLP-gc som låg bakom bomben, vilket tidigare även amerikanska CIA trott.

Hemlig vittneslista
  
Men det är åklagarna som kallar männen. Deras namn finns med på den hemliga lista över vittnen som upprättats.
  Åklagarna hoppas med deras vittnesmål kunna smula sönder försvarets strategi.
  På tisdag ska ytterligare en svensk, som avtjänar ett livstidsstraff för ett bombattentat i Köpenhamn, vittna i rättegången.
  Säpochefen Jan Danielsson säger sig inte känna till de tre svenskarna.
  – Den livstidsdömde är den ende från Sverige som jag känner till som kallats till rättegången. Och det sker på försvarets begäran för att möjligen skapa en osäkerhetsfaktor för åklagarsidan.
  Enligt tidningen Der Spiegel ligger Libyen inte alls bakom dådet utan palestinska terrorister, PFLP-gc, som arbetade för Irans räkning.
  Der Spiegel skriver i morgondagens nummer att åtalet mot de två libyerna kan komma att smulas sönder, och antyder att den livstidsdömde i Sverige kan sitta inne med lösningen.

En hämndaktion
  
Advokaterna hävdar att den palestinska terrorgruppen sprängde planet mot ett honorar på många miljoner som betalades ut av iranska myndigheter.
  Det skulle vara en hämndaktion mot USA som 1988 lät ett av sina örlogsfartyg skjuta ned ett iranskt passagerarflygplan. Nedskjutningen krävde 290 iranska medborgares liv.

De misstänkta svenskarna
En 42-årig man från Vårby utanför Stockholm. Vid tiden för attentatet bodde mannen i Tyskland. Samma dag som planet sprängdes flög mannen med ett Pan Am-plan från Frankfurt till London – samma plan som bomben enligt åklagarna först lastades på. Han stannade i London till den 25:e december och återvände sedan till Tyskland.
Mannen förhördes av tysk polis när han kom hem. I hans telefonbok hittades en adress i Frankfurt som polisen tidigare samma år gjort razzia mot och då hittat ett jättelikt förråd med vapen och sprängmedel som tillhörde den palestinska terrorgruppen PFLP-gc.
En 36-årig man från Göteborg. Även han medlem i PFLP-gc. Bodde tidigare i Neuss i Tyskland. Greps sedan polisen avslöjat att hans lägenhet användes till att framställa bomber åt terrorgruppen.
En 34-årig man från Göteborg. Bror till 36-åringen. Tros även han vara medlem i PFLP-gc.

270 omkom i kraschen
Pan Ams flight 103, en Boeing 747, sprängdes i luften på 10 000 meters höjd över skotska Lockerbie den 21 december 1988 under en flygning från London till New York.
270 dödades inklusive dem på marken.
Bland de döda var en svensk, diplomaten och FN-kommissarien Bernt Carlsson, en av förre statsministern Olof Palmes närmaste vänner.
De libyska agenterna Al Amin Khalifa Fhima och Abdelbasit Ali Mohmed Al Megrahi står åtalade för dådet. Det är en skotsk domstol som juridiskt står för rättegången, som genomförs i holländska Kamp van Zeist.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER