Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 29 OKTOBER 2000
 
 

”Fulla mördare minns bättre”

Minnesforskaren och professorn i psykologi Sven-Åke Christianson anser att den som begått ett brott berusad också ska förhöras i det tillståndet. Anledningen är att han menar att gärningsmannen minns det som hänt bättre då.
Foto: TOMMY MARDELL
Professorn: Man kan behöva berusa våldsmännen vid förhör
Mördare som begått brott när de varit fulla ska också förhöras när de är berusade.
  Då minns de bäst.
  – Det bästa är att höra dem direkt. Men man kan till och med behöva berusa dem igen för att få dem att minnas.
  Den kontroversiella åsikten framför Sven-Åke Christianson, minnesexpert och professor i psykologi.
  
– Det handlar inte bara om att se på det hela som om att man kan säga något som kan fälla någon. Det kan också vara tvärtom, det gäller också att kunna rentvå sig, säger Sven-Åke Christianson till Aftonbladet.
  Han anlitas ofta av polisen för att få gärningsmän, brottsoffer och vittnen att komma ihåg så mycket som möjligt av en traumatisk händelse.
  Bland annat har han hjälpt till i utredningen kring seriemördaren Thomas Quick.

Gäller även offer eller vittnen
  
Enligt Christianson, som framför sina åsikter i TT:s lördagsintervju, gäller det inte bara misstänkta gärningsmän utan även brottsoffer eller vittnen som varit fulla vid brottstillfället.
  Forskning visar att människan minns bäst om man försätts i ett tillstånd eller situation som på bästa sätt liknar det tillstånd som personen var i när brottet begicks.
  – Det gäller både den yttre och inre miljön. Ett vardagsexempel på vad den yttre miljön kan göra är när vi går ut från vardagsrummet till köket för att göra någonting men när vi kommer dit så har vi glömt vad det är. Då kan det hjälpa att gå tillbaka till vardagsrummet för att komma ihåg, säger Sven-Åke Christianson.
  Studier av Christiansons kollegor visar också att personer som lärt sig något när de druckit alkohol minns det dåligt när de nyktrat till.
  Frågar man dem däremot när de har alkohol i sig igen minns de mer.

”Kan vara åtalbart”
  
– Jag är synnerligen skeptisk till det här förslaget och dessutom är det inte förenligt med det juridiska regelsystem vi har. Det skulle kanske till och med vara åtalbart om man utnyttjade den gripnes berusningsgrad för att inhämta uppgifter. Därför är det fullständigt uteslutet, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.
  Hos polismyndigheten i Stockholm tror man heller inte på förslaget.
  – Vi har generellt sett rutinen att låta folk nyktra till om de är misstänkta för brott innan de förhörs. Och det ska vi nog vara glada för, säger Stina Wessling, presstaleskvinna för Stockholmspolisen och länspolismästare Gunno Gunnmo.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER