Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 28 OKTOBER 2000
 
 

Var fjärde värnpliktig utnyttjas som grå arbetskraft
STOCKHOLM Var fjärde värnpliktig utnyttjas som grå arbetskraft och tvingas utföra sysslor åt befäl som inte hör till tjänstgöringen som gräsklippning och köksarbete.
  Det visar en undersökning som Värnpliktsrådet har gjort där 500 värnpliktiga har tillfrågats.


Ny undersökning: De får klippa gräs och jobba i köket
   - Det är mycket alarmerande och en högre andel än vi trodde. Vi ska diskutera hur vi ska gå vidare på vår kongress i början av veckan, säger Värnpliktsrådets pressekreterare Klas Oskarsson till TT.
  I undersökningen har de värnpliktiga också fått frågan om de har utsatts för tveksam eller otillåten bestraffning. Det handlar bland annat om att en hel grupp bestraffas för vad en enskild värnpliktig har gjort.
  - Det är en väldigt hög procent ute på förbanden som uppger att de har utsatts för olovlig bestraffning. Det rör sig om mycket grova tilltag som gjorde oss mycket förvånade, säger Kas Oskarsson.
  I övrigt vill han inte kommentera siffrorna. På söndagen kommer hela rapporten att offentliggöras.
  Värnpliktsrådet har kontaktat försvarsledningen, men där har man inte märkt av problemen, skriver Göteborgs-Posten. Enligt Värnpliktsrådet beror det på att det är få officerare som anmäls.
  Överstelöjtnant Lars Krönmark på försvarshögkvarteret, som är ansvarig för värnpliktsfrågor, säger till tidningen att han anser att regelverket är tillfyllest, men att det kan finnas kunskapsbrister och attitydproblem hos vissa officerare.
Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER