Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 23 OKTOBER 2000
 
 

Tv-kocken Karin Fransson blir upprörd över betänkandet. - Jag tycker inte att staten ska lägga sig i en sån sak. Det är en sak mellan krögaren och gästen, säger hon.

Foto: FREDRIK HJERLING

Rökning förbjuds på restauranger?
- Jag tycker att krögarna själva måste få tid på sig att komma underfund med att 80 procent av svenska befolkningen faktiskt inte röker, säger Leif Carlsson, moderat i kommittén med avvikande uppfattning.
Foto: ANDERS CARLSSON


Kommitténs ordförande Margareta Persson att den passiva rökningen är så farlig och att de restauranganställda måste skyddas.
Folkhälso-
kommittén vill skydda personal och gäster från passiv rökning


Det bör bli förbjudet att röka på alla restauranger och serveringsställen. Det anser den nationella folkhälsokommittén i sitt slutbetänkande som lämnades till socialministern i dag.
  De restauranger som vill ska kunna inrätta speciella rökrum, men då utan servering där.

  Orsaken till förslaget om rökförbud är enligt kommitténs ordförande Margareta Persson att den passiva rökningen är så farlig och att de restauranganställda måste skyddas.

”Tillåts inte i någon annan arbetsmiljö”
  - Det tillåts inte i någon annan arbetsmiljö att de anställda utsätts för de cancerrisker som tobaksröken innehåller. Och vi tycker också att allmänheten ska ha rätt att gå på café och krog även allergiker och astmatiker, säger hon.
  En undersökning som restaurangbranschen själv har gjort bland sina egna krögare i tidningen Restauratören visar att fyra femtedelar av krögarna inte visste om att det finns en lag om att man i restaurangen ska reservera en rökfri avdelning om man har fler än 50 sittplatser. Dessutom visade undersökningen att 43 procent av deras krögare ville ha rökförbud.
  - Branschen har haft så lång tid på sig, sedan tobakslagen trädde i kraft, och inte lyckats åstadkomma rökfritt på ett tillfredsställande sätt. Nu kan vi inte vänta längre, säger Margareta Persson.
Varför är det svårt för restaurangägare att införa rökfritt själva?
  - Det förs en konkurrensdiskussion bland krögare. Om de är rädda för att förlora kunder så undviker man att införa rökförbud, även om jag tror att det skulle vara en konkurrensfördel.
  - Det är enklare för dem om det finns en lag. Då är det inte ägaren som rökaren kan skälla på, utan på någon annan, säger Margareta Persson.
  Slutbetänkandet ska nu ut på remiss. Tidigast hösten 2001 kan regeringen lägga ett lagförslag. En lag kan träda i kraft tidigast om ett och ett halvt år.

Oenighet i folkhälsokommittén
  Inte alla i folkhälsokommittén är dock eniga om lösningen med rökförbud på alla restauranger. Den moderate riksdagsledamoten Leif Carlson tycker att restaurangägarna själva i första hand ska få möjlighet att se till att miljön på restauranger blir acceptabel både ur hälsosynpunkt för gäster, men också i arbetsmiljösynpunkt.
  - Det finns många krögare som påbörjat ett arbete med att se till att det finns god ventilation i sina lokaler. Låt branschen få lösa frågorna först innan man lagstiftar, säger Leif Carlson.
  Han håller inte med om att krogen är en offentlig miljö på samma sätt som andra lokaler, eftersom den drivs av en krögare som också ska få sin ekonomi att gå ihop.
  - Restaurangmiljön är av tradition ett ställe som man förknippar med rökning. Jag tycker att krögarna själva måste få tid på sig att komma underfund med att 80 procent av svenska befolkningen faktiskt inte röker, säger Leif Carlsson.

Tv-kocken upprörd
  Tv-kocken Karin Fransson blir upprörd över betänkandet.
  - Jag tycker inte att staten ska lägga sig i en sån sak. Det är en sak mellan krögaren och gästen, säger hon.
  Hon menar att rökningen inte bara är skadlig, utan upplevs som många som en njutning som hör ihop med maten.
  - Sen är det naturligtvis bra om det finns speciella avdelningar för rökare, så att röken inte stör de gäster som inte röker, säger hon.
  Kocken Erik Lallerstedt tror att ett totalförbud kommer innebära en skiljelinje mellan krogar med pengar och de som inte har så god ekonomi.
  - De som kan kommer naturligtvis att göra tuffa rökbarer och cigarrbarer. De som inte kan är det tråkigt för, säger han.
Det kommer alltså att bli en fråga om vem som har råd att inrätta vissa rökbarer?
  - Ja, eller de som har råd att inte göra det, säger Erik Lallerstedt.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER