Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 20 OKTOBER 2000
 
 

Flashback stängd
– för andra gången

”Men vi har inte gett upp, vi kommer tillbaka”

Flashback avstängd på nätet
För andra gången på två veckor står webbplatsen Flashback ute i kylan, utanför webbuniversum.
  Den här gången valde Flashback att själva stänga av sin hemsida för att inte den nuvarande teleoperatören Telebudget skulle bli avstängda från sin leverantör Tele 1 Europe.
  - Men vi har inte gett upp. Vi kommer tillbaka, säger Jan Axelsson, chefredaktör för Flashback.

  Tele 1 Europe ställde ett ultimatum: om inte Flashback stängdes av före klockan 15.00 i dag, skulle Telebudget stängas av från leverantören. Då skulle inte bara Flashback, utan alla Telebudgets kunder stå utan bandbredd.
  Telebudget och dess vd Axel Mörner valde dock att inte bryta sitt kontrakt med Flashback.
  - Vi har ju ett avtal. Att stänga hemsidan vore att göra kontraktsbrott. Dessutom kan vi inte slänga ut kunder hur som helst. Då kommer väl ingen att tro på oss, säger Axel Mörner.
  Jan Axelsson anser dock att Flashbacks existens inte är beroende av om de ligger hos Telebudget eller inte.
  - Jag tyckte att det var bättre att vi drog ur sladden från Telebudget än att sladden skulle dras ut för alla deras kunder, säger han.
Vad planerar ni att göra nu?
  - Nu tittar vi på olika möjligheter att hitta en lösning på det hela. En lösning är att varje vecka fungera under olika namn på nätet. Det känns inte som någon bra lösning.
  - En annan lösning som vi undersöker nu är att skaffa oss en leverantör i Finland eller i Danmark. Det känns inte heller som någon bra lösning. En svensk sajt ska fungera under svensk lag i Sverige, tycker jag.

Söker rättslig strid
  Flashback kommer att söka en rättslig strid under konkurrenslagstiftningen. Jan Axelsson vill pröva om det som leverantörerna har gjort kan vara att anse som kartellbildning. Eftersom det är Konkurrensverket som ska utreda frågan kommer det att ta lång tid.
  - Det här är första gången sedan 40-talet som en tidning blir stoppad i Sverige. I det här fallet är det inte staten som stoppar tidningen, utan företag som i kartellbildning stänger tidningar som man ogillar, säger Jan Axelsson.
  - Om man börjar stoppa medier och på det sättet hindrar yttrandefriheten, då tror jag att vi har nått en farlig punkt, fortsätter han.
Vad tror du kommer att hända om den här utvecklingen fortsätter?
  - Utvecklingen är att fler och fler sidor stoppas på nätet. Nästa grupp som står på kö kan vara Scientologikyrkan, Livets Ord och politiska grupper som är stötande på något sätt. Jag anser inte att det är stora multinationella företag som ska reglera lagen. Det ska politiska beslut göra. Det finns lagar som talar om vad som är tillåtet och inte tillåtet. Om man inte respekterar de reglerna så kan man stänga en hemsida. Men i det här fallet har Tele 1 Europe sagt att ”vi vill inte ha det här materialet” helt godtyckligt.

Styra över sina kunder
  Om de stora företagen på det här sättet får styra över sina kunder, tror Jan Axelsson att det kommer att bli svårt att få bandbredd från någon underleverantör.
  - Alla företag som väljer att ha Flashback som kund, riskerar att själva bli utstängda från internet. Och det finns inga andra leverantörer än de stora att köpa kraft från, säger han.
  Från Tele 1 Europes sida har frågan varit rent ekonomisk. Flera kunder har hört av sig till dem med kravet att Flashback skulle bort från nätet, annars skulle de välja en annan leverantör. Det kravet hörsammades av Tele 1 Europe. Hellre skulle de göra sig skyldiga till kontraktsbrott mot Telebudget, och ta de ekonomiska konsekvenserna av det, än att stöta sig med sina stora och mer ekonomiskt lönsamma kunder.

”Tvinga människor till tystnad”
  - Det är skrämmande att stora företag på det här sättet kan tvinga människor till tystnad, säger Axel Mörner.
  Han menar att i ett längre perspektiv så kanske företagen väljer att stoppa andra obekväma åsikter, eller grupper av människor som inte är önskvärda ur ekonomisk synpunkt.
  Telebudget har granskat Flashbacks hemsida väldigt noga och inte funnit att den skulle innehålla något olagligt. Däremot är de medvetna om att sajten är kontroversiell.
  - För yttrandefriheten är det viktigt att det finns sådana här sajter. Det är en unik företeelse i Sverige. Men i utlandet är den här typen av sajter ganska vanligt, säger Axel Mörner.
Har Tele 1 Europe makt över vilka kunder ni på Telebudget väljer?
  - Ja, det har de ju.
Vad kan det innebära i förlängningen?
  - Det innebär att ingen som är kund hos Tele 1 Europe går säker. Om de har fel åsikt så får de munkavle, helt enkelt. Och det är ju inte vad internet handlar om, att man ska tysta ned människor.
  Axel Mörner hoppas att det som inträffat kommer att skapa en debatt om vad som får och vad som inte får sägas på nätet.
  - Lagstiftarna borde gå in och säga något om det här. Det ska inte vara så att det är multinationella företag som bestämmer allting, säger han.
Funderar ni på att lämna Tele 1 Europé?
  - Ja, vi letar efter ny leverantör. Vi vill ha en leverantör som inte lägger sig i etik och moral och cencurera allt som finns, säger Axel Mörner.
  Från Telebudgets sida finns det alltså inga horn i sidan till Flashback. Axel Mörner välkomnar i stället att de i någon form kommer tillbaka.
Kommer ni ta till er Flashback igen om ni får en annan leverantör?
  - Absolut. Vi känner till Flashbacks verksamhet och anser att den har sin roll i samhället.




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER