Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 12 OKTOBER 2000
 
 

Besvikelse hos Gao Xingjians förra förlag


”Det känns fruktansvärt snopet”

Om några veckor kommer Gao Xingjians bok ”En ensam människas bibel” ut på svenska.
  – Jag är jätteglad. Jag tycker att det är ett utomordentligt bra val av nobelpristagare, säger Kjell Peterson, förläggare på förlaget Atlantis, som ger ut boken.
  Mindre glatt är det på förlaget Forum.
  – Det känns fruktansvärt orättvist, säger pressansvarig Annelie Eldh till Aftonbladets nättidning.

   Den 2 oktober fick Forum ett brev från Atlantis daterat den 29 september. I brevet konstaterar Atlantis att de har en ny roman av Gao Xingjian på sin utgivningslista. I samband med det köpte förlaget över rättigheterna även till novellsamlingen ”När jag köpte ett spinnspö åt farfar” och romanen ”Andarnas berg”, utgivna på Forum 1988 och 1992.
  – Det känns jättetråkigt och fruktansvärt snopet, säger Annelie Eldh.
  Hon tycker inte att förfarandet följer normal förlagskutym, där ett förlag som vill ta över en författare först tar kontakt med det tidigare förlaget.
  – Vi har satsat på de här två böckerna, och den här tredje romanen visste vi inte ens om att den fanns. Om vi hade vetat det hade vi naturligvis tittat på den, och möjligen haft det på vår utgivningslista.
Hur tror du att det kommer sig att Atlantis ville ge ut boken nu?
  – Ja, jag vet inte om jag vill säga det rent ut. Vi kan bara konstatera att det är kort tid mellan det här brevet och i dag.
  Lennart Rolf, produktionsansvarig på Atlantis, säger till Aftonbladet att förlaget har anat att Gao Xingjian skulle belönas med årets litteraturpris.
  – Översättaren Göran Malmqvist sitter i Akademien och han har visat sig här några gånger och liksom pressat på att vi ska få färdigt boken ”En ensam människas bibel”. Den var tänkt att komma till våren. Men vi tyckte att det var intressant att han ville ha korrektur så snabbt, så vi började väl att fundera lite grann, säger Lennart Rolf.
  Han säger att det är författaren själv själv har begärt tillbaka sina rättigheter.
  – När det stod klart att vi skulle ge ut hans andra roman uttryckte han själv önskemål om att vi skulle ta hand om hela hans författarskap, säger Lennart Rolf.

Lisa Abrahamsson



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER