Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 12 OKTOBER 2000
 
 

Lena Mellin

Därför får barnen ärva föräldrarnas politiska inflytande
Den politiska makten har blivit arvegods.
  Var tionde statsråd har i dag en mamma eller pappa som också suttit i regeringen.
  Trenden är internationell.
  
I justitiedepartementet är den ärvda makten redan ett faktum. Nye justitieministern Thomas Bodströms pappa Lennart satt i regeringen i sju år. Biträdande justitieministern Britta Lejons mamma Anna-Greta var statsråd i nio år. Statssekreterare Hans-Eric Holmqvist slår dem båda. Pappa Eric var statsråd i 15 år.
  Justitiedepartementet är dock inte det enda exemplet på att den politiska makten i allt högre grad går i arv. Göran Perssons presschef Jan Larssons pappa heter Kjell och är miljöminister. Sveriges biträdande chefsförhandlare vid EU:s regeringskonferens är Annika Söder, dotter till Karin och tidigare utrikesminister (c).

Chiracs dotter ger pappa råd
  
Göran Perssons talskrivare Anneli Stridsberg-Toresson är dotter till förre partisekreteraren (s) Bo Toresson, medan försvarsminister Björn von Sydows mamma Tullia sitter i riksdagen, SSU-ordförande Mikael är son till pensionerade partikassören Nils-Gösta Damberg.
  Listan kan göras hur lång som helst. Och trenden är internationell. George W Bush som vill bli president i USA är son till en annan president.
  Motståndaren Al Gores pappa var den namnkunnige senatorn Albert. Franske presidenten Chirac lyssnar nästan bara på sin dotter Claude, presidentrådgivare.
Den intressanta frågan är alltså varför politiken i allt högre grad blivit en familjeangelägenhet. En förklaring är ökat misstroende mot politiker. Men de som levt nära en vet ändå vilka möjligheter det ger – både på kort och lång sikt.
  
En annan är att urvalet hela tiden minskar. Sedan 1992 har 200 000 medlemmar lämnat de politiska partierna. Men det kan vara svårt att svika pappa eller mamma genom att helt vända ryggen åt den verksamhet som de vigt sitt liv åt.
  En tredje orsak är givetvis att det är enklare för regeringschefen att plocka in personer som han vet någonting om. Varför satsa på ett osäkert kort när man kan plocka ett säkrare?

Rosengren kvar på plus minus noll
  
Regeringsombildning ger också anledning att fundera över andra maktstrukturer än de ärvda. Nämligen dem inom regeringen.
  Näringsminister Björn Rosengren, ej släkt med någon annan framträdande makthavare, står kvar på plus minus noll. Han blir av med några frågor och får en del nya.
Ulrica Messing däremot är på klar uppgång. Hon blir näringsdepartementets tredje statsråd och tar över en rad tunga uppgifter – främst från Mona Sahlin men också från Björn Rosengren.
  
Mona Sahlin blir av med en rad frågor och tar över några av Messings gamla. Många anser att det är en petning men det är att göra det för lätt för sig.

Här kan Sahlins förmåga utnyttjas
  
Socialdemokraterna är i opinionsmässig utförslöpa. Sahlin får ansvaret för integration, mångfald och storstadsfrågor. Det är inte bara väljargrupper där socialdemokraterna tror att de har stor potential. Det är också frågor där Mona Sahlins oomtvistade förmåga att kommunicera med folk kommer till sin fulla rätt.

Mäktiga – som pappa och mamma
Lennart Bodström , fd utrikesminister (s)
Thomas Bodström , justitieminister (s)
Anna-Greta Leijon , fd justitieminister (s)
Britta Lejon , biträdande justi-tieminister (s)
Nils-Gösta Damberg , f d partikassör (s)
Mikael Damberg , SSU-ordförande
Ants Nuder , f d politiskt sakkunnig (s)
Pär Nuder , Perssons statssekreterare (s)
Kjell Larsson , miljöminister (s)
Jan Larsson , Perssons presschef (s)
Tullia von Sydow , riksdagsledamot (s)
Björn von Sydow , försvarsminister (s)
George Bush , f d president, USA
George W Bush , presidentkandidat, USA
Albert Gore , f d senator, USA
Al Gore , presidentkandidat, USA
Jacques Chirac , president, Frankrike
Claude Chirac , presidentrådgivare
Jacques Delors , f d kommissionspresident, EU
Martine Aubry , arbetsmarknadsminister, Frankrike
Thorvald Stoltenberg , f d utrikesminister, Norge
Jens Stoltenberg , statsminister, Norge
Giorgos Papandreou , utrikesminister, Grekland
Andreas Papandreou , f d regeringschef, Grekland


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER