Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 12 OKTOBER 2000
 
 

Nu är bollen din, Thomas

BACKEN BYTER SIDA Göran Persson har värvat en före detta allsvensk back till regeringslaget. ”Jag tror man behöver ha både offensiva och defensiva i det här jobbet”, säger Thomas Bodström, 38, ny justitieminister.
Foto: LASSE ALLARD


Thomas Bodström 1987
Namn: Thomas Lennart Bodström. Ålder: 38 år. Bor: Villa i Nacka utanför Stockholm. Familj: Hustru Helén som är mellanstadielärare i Fisksätra, barnen Olof, 9 år, Ture, 5 år, och Maria, snart 2 år. Intressen: Sport, att läsa (håller just nu på med John Grishams ”The Testament”), träffa vänner. Juridisk karriär: Jur kandexamen 1990, biträdande jurist vid Sju advokater i Stockholm, inträdde i Advokatsamfundet 1995, startade egen advokatfirma 1996, styrelseledamot i svenska Unicef, tidigare styrelseledamot i Advokater utan gränser. Allsvensk karriär: mittback i AIK under 48 matcher, tre mål.

Perssons nya värvning: en före detta AIK-back
Thomas Bodström är den bufflige backen som nu byter spelplan.
  Från stjärnadvokat på de svagas sida till justitieminister i maktens korridorer.
  Men radikal fortsätter han att vara.
  – Fängelse är ingen bra lösning, säger Sveriges nye justitieminister.
   Statsministern har värvat en före detta allsvensk AIK-back till sitt regeringslag. Persson är synbart nöjd med att få den snygge och sportige advokaten Thomas Bodström att bolla med i Rosenbad.
  – Jag är väldigt glad att ha lockat en av rättsväsendets mest intressanta personer till en politisk karriär, säger Göran Persson.
   Den 38-årige Thomas Boström beskrivs som en vinnartyp. Han har lyckats med allt han företagit sig, men saknar politisk erfarenhet. Medlemskap i partiet ska ordnas i morgon, men han försäkrar att han varit socialdemokrat i hela sitt liv.
  – Min brist på partierfarenhet uppvägs av min breda erfarenhet som advokat, säger Thomas Bodström.
  Han tvekade inte en sekund när telefonsamtalet från statsministern kom i tisdags eftermiddag.
  – Det är ett erbjudande man inte kan säga nej till. Annars hade jag gått och ältat det här i flera år framåt.
  Thomas Bodström är väl medveten om vad han ger sig in i. Pappa Lennart Bodström var utrikesminister och utbildningsminister, ambassadör i Oslo och ordförande i TCO.

Gjorde kometkarriär efter jur kand-examen

  Somrarna tillbringade familjen Bodström på Fårö, där bland andra Lisbet och Olof Palme hade sommarhus. Än i dag umgås han med sin ett år äldre kamrat Mårten Palme.
  – Jag har alltid trott att Thomas skulle bli justitieminister. Han kommer att göra jobbet bättre än sina företrädare för han klarar massmedia bra, säger Mårten Palme.
  Thomas Bodström tog sin jur kand-examen 1990 och har sedan dess gjort kometkarriär. Under studierna var han mittback i AIK i allsvenskan och gjorde bland annat mål mot Hammarby 1987.

”Som om min bror blivit justitieminister”
  
Mest känd för den stora publiken blev Bodström när han företrädde de anhöriga till offren vid brandrättegången i Göteborg. Ett uppdrag som han nu måste lämna.
  – Två saker gjorde att jag tvekade. Det ena var att jag har planerat en långresa till Asien med min familj i vinter. Det andra som plågar mig är att jag nu måste lämna mina klienter på ett abrupt sätt, inte minst alla målsägande i Göteborg.
  Iman Shakarchi, som miste två döttrar i Göteborgsbranden, är också glad över utnämningen.
  – Det känns som om min bror blivit justitieminister. Thomas förtjänar detta, han är bestämd men kan ta emot kritik, tänka igenom den och agera därefter, säger Iman Shakarchi.
  Thomas Bodström vill ännu inte säga hur han vill förändra rättssystemet, men han har tydliga åsikter. Han vill skynda på rättsprocessen – rättegångarna startar i dag alldeles för långt efter att brottet begåtts. Han efterlyser också en mer human syn på kriminalvården.

”Kunna ställa högre krav på politiker”
  
– Fängelse är inte någon bra lösning, men det finns inga alternativ i dag. Det är viktigt att man ser till helheten – alla brott har sociala orsaker, och det är viktigt att stävja dem i tid.
  Laila Freivalds avgick efter kritik om att hon inte levde efter sina politiska ideal. Efterträdaren vill leva som han lär.
  – Jag tycker att man ska kunna ställa högre krav på politiker. De är valda av människor och har ett större ansvar.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER