Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 12 OKTOBER 2000
 
 

Björn Söderberg hedrad i hela landet
Björn Söderberg mördades av två nazister 12 oktober förra året.
Manifestationer för mördade fackföreningsmannen

Den mördade syndikalistiske fackföreningsmannen Björn Söderberg hedrades på torsdagen med manifestationer runt om i landet.
  Nazisterna Hampus Hellekant och Björn Lindberg Hernlund mördade Söderberg den 12 oktober i fjol. De sökte upp honom i hemmet i Sätra i södra Stockholm. Orsaken var att Söderberg avslöjat att en nazist valts in i en fackklubbstyrelse på arbetsplatsen.
  På årsdagen hedrades den döde vid manifestationer på flera håll. Sveriges arbetares centralorganisation (SAC)-Syndikalisterna hade utropat dagen till Civilkuragets dag.
  I Stockholm delade SAC för första gången ut Civilkuragepriset till Björn Söderbergs minne. Priset gick till städledaren Amanuel Asmelash som efter att ha nekats ett jobb på grund av sin hudfärg, tog strid för sin sak.

Hans budskap
  Vid statyn La Mano, minnesmärke för de Spanienfrivilliga svenskarna på 30-talet, bevittnade några personer en kransnedläggning i det stickande regnet. Ylva Åkerman från SAC:s arbetsutskott talade om ett år av sorg och av vrede:
  - Björn lämnade ett budskap efter sig. Budskapet om hur viktigt det är att visa civilkurage och våga stå för det man tror på, också i det lilla.
  - Det kan handla om till synes enkla saker. Som att säga ifrån när någon på tunnelbanan yttrar rasistiska åsikter. Eller att säga ifrån när dina vänner skrattar åt homofobiska skämt. Det är där, i det lilla, det börjar.

Tyst minut
  På Gustav Adolfs torg i Malmö samlades några hundra personer. Anton Flink, ordförande i Transports avdelning 12, påminde om det upprop mot nazismen och främlingsfientligheten som LO gick ut med för ungefär ett halvår sedan:
  - Då lovade vi att ta kampen mot svinpälsarna. Men i dag kan man säga att vi inte lyckats.
  - Det räcker inte bara med vackra ord. Det krävs handling också, sade Flink innan deltagarna marscherade i väg i ett fackeltåg.
  I Göteborg lyssnade drygt 200 personer på Masthuggstorget till tal av syndikalister och vänstern. I Karlstad hedrade drygt hundra personer Björn Söderbergs minne och vid kulturhuset i Jönköping höll ett fyrtiotal personer en tyst minut och tände levande ljus.

Varje år
  I ABF-huset i Stockholm tidigare på dagen varnade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och nyblivna integrationsministern Mona Sahlin för att allt fler människor väljer att stå tysta inför rasism och nynazism.
  - Ingen människa som utsätts för hot eller trakasserier ska känna sig ensam. Ingen ska behöva stå ensam på sin arbetsplats, oavsett om man är den som är utsatt, eller om man som i Björns fall, är den som står upp och försvarar, påpekade Lundby-Wedin.
  Talarna i ABF-huset hoppades att årsdagen av mordet även i framtiden ska bli en dag med manifestationer på samma tema.


Fakta: Mordet på Björn Söderberg
I oktober 1999 sköts den syndikalistiske fackföreningsmannen Björn Söderberg till döds utanför sin lägenhet i Sätra i södra Stockholm. Motivet tros vara hämnd för att han fått en känd nazist sparkad från sin arbetsplats.
  Hampus Hellekant dömdes på en rad indicier. Han hade ringt Söderberg, han hade uppgifter om Söderberg i sin dator liksom nazistpropaganda. Han hade provskjutit ett vapen av samma kaliber som mordvapnet i sin källare.
  Björn Lindberg Hernlund erkände att han varit i Söderbergs trappuppgång, men nekade till att ha skjutit.
  Säpo skuggade Hellekant och Lindberg Hernlund tillsammans med en tredje person fram till en halvtimme före mordet. De befann sig då nära mordplatsen.
  Hovrätten konstaterade att det inte var klarlagt vem som skjutit Söderberg, men de båda dömdes för att ha mördat honom "gemensamt och i samråd".
  Den 27 september nekade Högsta domstolen att ta upp syndikalistmordet till ny prövning. Därmed fastställdes hovrättens dom för Hellekant och Lindberg Hernlund: Elva års fängelse för mord.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER