Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 1 OKTOBER 2000
 
 

Svartenbrandts skulpturer ställs ut

”En del anstalter har ingen kreativ utbildning och där har vi delat ut material, färg och pannåer till internerna”, säger Pia Bergman, här tillsammans med Lotta Lundgren. De håller Svartenbrandts alster i händerna.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
Många ville se konstverk av interner. Närmare 200 verk ställs ut på Kris i Stockholm.

Svartenbrandt, 54, känd ex-rånare, har huggit i sten.
  Det blev ett lejon.
  Och det kan ge guld.
  Fångar ställer ut sina konstverk på Kris i Stockholm.
  
Två tjejer på Gotland fick en idé. Lotta Lundgren, konststuderande och Pia Bergman, filmstuderande, bestämde sig för att ställa ut fängelsekonst.
  – Det var i mars i år. Och vi hade inga pengar. Vi tillbringade en evig tid i telefon för att ringa runt till anstalter och för att få sponsorer, säger de.

Nästan 200 verk
  
Först nu kan de pusta ut. Närmare 200 verk från 50-talet interner finns runt väggarna i vernissagelokalen, ägd av Kris, kriminellas anpassning i samhället, på Tjärhovsgatan i Stockholm.
  – Vissa saker är till salu, vissa visas bara upp och en del får man ge bud på, säger Pia Bergman.
  Svartenbrandt har hållit på med tyngre grejor.
  Ett liggande stenlejon, men också en smidig liten kronhjort i trä och ett indianhuvud till minne av Crazy Horse ingår i hans kollektion.

Många olika stilar
  
På Hall har man sysslat med fotografi. Det berömda gallret syns tillsammans med en liten sommarfjäril. Klyvd i två delar av ett nattsvart galler.
  
Alla stilar finns representerade. En colombiansk intern beskriver en tjurfäktning och en interiör från en latinamerikansk indianhydda. En annan målar livsvalet som att välja mellan vindruvor och päron. En ranka med skira rosa löjtnantshjärtan eller en naken kvinna, livet innanför murarna och utanför. Trasmattor och handknutna flugor finns också till försäljning.
  Lars Wannberg, Kris, drogfri sedan sex år, beskriver i en installation på väggen det ekorrhjul som en drogberoende befinner sig i.
  
– För att få droger måste man ha droger för att kunna skaffa droger. All mekanik behövs för att handen ska röra sig och handen programmerar i sin tur mekaniken. Jag kallar den Ett liv. Någon dör och någon föds.
  I ett hörn finns några verk, en hyllning till Bosse Kärne, kåkmålaren framför andra, som tragiskt dog 1981, bortglömd i en tillnyktringscell på Serafen.
  Utställningen pågår till den 21 oktober. Därefter blir den en vandringsutställning och åker till Oxelösund.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER