Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 22 SEPTEMBER 2000
 
 

”Gatuvåldet ett folkhälsoproblem”
Risken att hamna på sjukhus efter gatuvåld 30 procent högre i Stockholm än för fyra år sedan
I Stockholm har risken att hamna på sjukhus efter gatuvåld ökat med 30 procent på fyra år. Våldet blir också allt råare och drabbar oftare ungdomar.
  Sjukhusens statistik motsäger länskriminalens uppgifter om att misshandeln inte har ökat.

  De nya uppgifterna kommer från antivåldsgruppen på Södersjukhuset (SÖS), som för statistik över våldsfallen. Den ser utvecklingen som mycket alarmerande.
  - Det är nog nu. Det här börjar bli ett stort folkhälsoproblem. Akuten får in fler fall av gatuvåld än patienter med astma, diabetes eller hjärtinfarkt, säger Sören Carlsson Sanz, gruppens projektledare och vårdchef på sjukhusets akutklinik.

Unga offer
  Han säger att trenden varit ökande länge. 1997 tog SÖS-akuten emot 1 400 gatuvåldsoffer. Förra året var de 1 676. Prognosen i år pekar på att antalet kan bli 1 900, enligt tidningen Stockholm News. Vinterhalvåret är lugnare än sommaren men med en topp vid nyår.
  - Förra nyårsafton behandlade akuten 26 misshandelsfall på raken utan att någon annan patient hann emellan. Det tar oerhörda resurser från vad vi egentligen borde syssla med, säger Carlsson Sanz.
  Han ser också att våldet blir grövre. Knivsår och sparkar i ansiktet är vardagsmat och allt oftare angrips offret av flera gärningsmän. Mycket oroande är också att grovt våld kryper längre ner i åldrarna. För bara några år sedan drabbade gatuvåld mest åldrarna 18-25 år, säger Carlsson Sanz.
  - I dag är väldigt många fler offer från 15 år och uppåt. Förutom de fysiska skadorna är misshandel ett svårt slag mot självkänslan. Och för ungdomar, på väg in i vuxenåldern, kan det vara förödande.

Anmäler inte
  Carlsson Sanz förklarar att inga förändringar inom vården förvränger statistiken. Den senaste nedlagda akutmottagningen var i Nacka 1996. Antivåldsgruppens mätmetoder är dessutom desamma under åren, säger han.
  Antivåldsgruppens statistik motsäger länskriminalens uppgifter. Polisens siffror säger att ingen ökning skett av misshandelsfallen det senaste året.
  Sören Carlsson Sanz ser en enkel förklaring.
  - Mörkertalet hos polisen är otroligt stort. Våra uppföljande intervjuer med offer visar att runt 40 procent inte polisanmäler. De är rädda för repressalier, vill inte möta gärningsmannen vid en rättegång eller tvivlar på att en anmälan hjälper.



170 fler offer per år
Antivåldsgruppen på Södersjukhuset består av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på sjukhusets akutmottagning. Deras statistik visar att antalet offer för gatuvåld ökar med i genomsnitt 140-170 personer per år.
  1995 hade 66 procent av offren druckit alkohol. 1998 var andelen alkoholpåverkade offer 72 procent.
  Gruppen räknade ut samhällskostnaden för ett autentiskt fall med knivhugg i levern. Den var 2 miljoner kronor.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER