Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 22 SEPTEMBER 2000
 
 

Hoppet ute för tidningen Arbetet
Chefredaktören: ”Jag ser det som ett bedrägeri”
MALMÖ. Hoppet för tidningen Arbetet är nu ute. På fredagen fick personalen beskedet att socialdemokraterna och MTG inte kunnat enas om en lösning för att rädda tidningen.
  Om en vecka går den 113-åriga socialdemokratiska pressrösten i graven.

  - Jag känner mig grundlurad och jag ser det som ett bedrägeri. För tre dagar sedan fick vi en kommuniké från det socialdemokratiska högkvarteret i Stockholm om planerna på rekonstruktion med hjälp av MTG och i viss mån LO. Tre dagar senare är allt bortblåst, säger Arbetets chefredaktör i Malmö Mats Ekdahl.
  Ekdahl ifrågasätter MTG:s uppriktiga avsikter i förhandlingarna om tidningen.
  - Jag ställer mig frågande till om det överhuvudtaget har varit intressant för MTG att gå in och rekonstruera Arbetet, säger han.
  Enligt socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist trodde MTG inte på möjligheten att rekonstruera Arbetet i dess nuvarande form.
  - Däremot tror MTG att det går att göra en s-tidning i det här området, säger Stjernkvist till TT.

Skulle bli gratistidning
  Flera tidningar uppgav på fredagskvällen på sina hemsidor att MTG:s avsikt var att göra om Arbetet till en gratisutdelad tidning.
  Arbetets vd Lars Ewers säger till Svenska Dagbladets nättidning att räddningsförsöket fallit på grund av detta.
  - Om jag förstått saken rätt hade MTG inga planer på att Arbetet skulle ges ut i en prenumererad upplaga, säger Ewers till SvD.
  Vad den lösning som nu eventuellt diskuteras av socialdemokraterna och MTG går ut på vill ingen av parterna avslöja, men planerna möts av skepsis bland personalen på Arbetet.
  - Det anser jag vara nonsens. Det är ett svepskäl för att vilseföra människor ytterligare, säger Johnny Stamming, redaktionschef på Arbetet Ny Tid i Göteborg.

Uppgivenhet
  Liksom i Göteborg var stämningen på redaktionen i Malmö allt från uppbragt till uppgiven och dämpad. Under en lång tid har personalen jobbat under en massiv press och det ena beskedet har avlöst det andra.
  - Jag är besviken, vi känner oss bedragna. Det var ett ytterst bittert besked som kom nu på eftermiddagen, säger journalistklubbens ordförande Per Nilsson.
  Mest besviken är han på LO, som hela tiden ställt sig kallsinnig till att rädda Arbetet.
  - Det är tragiskt att den samlade arbetarrörelsen inte klarar av att driva en morgontidning i Göteborg och Malmö, säger han.
  Uppfattningen delas av Bodil Nilsson som jobbat på tidningen i Malmö i 37 år.
  - Arbetet är en del av mig - det som har hänt är väldigt ledsamt. Alla mina kamrater känner likadant för vi har under alla år gjort en jättebra tidning, säger hon.

Utesluter räddning
  Tidningens konkursförvaltare, advokat Leif Ljungholm, trodde också på en lösning när kontakterna mellan socialdemokraterna och MTG basunerades ut i tisdags.
  - Normalt går man i affärssammanhang inte ut och berättar vem en samarbetspartner är förrän man är i princip överens, säger Ljungholm till Sveriges Radio Malmöhus.
  MTG:s vd och koncernchef Pelle Törnberg säger att samtalen med parterna kring Arbetet fortsätter, men Leif Ljungholm utesluter att det skulle bli tal om några nya realistiska räddningsförsök under den vecka som återstår. I stället inriktar han nu sitt arbete på att avsluta verksamheten.
  



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER