Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 21 SEPTEMBER 2000
 
 

’Fiaskot var deras fel’

397 YTTERST ANSVARIGA Det blir statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh som får ta emot KU:s skarpa kritik för den misslyckade Sydafrikasatsningen. De bär det yttersta ansvaret för att projektet havererade.
Foto: AP
Persson och Lindh får
skarp kritik av KU i dag

I dag riktar ett enigt konstitutionsutskott skarp kritik mot statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh för fiaskot i Sydafrika.
  Det enda KU diskuterat är h u r skarp kritiken skulle vara.
  – Statens trovärdighet har satts i fråga på grund av Göran Perssons agerande mot Rikta, säger KU-ledamoten Ingvar Svensson (kd).
  
KU riktar skarp kritik mot Göran Persson och Anna Lindh för den misslyckade pr-offensiven i Sydafrika i november förra året.
  – De är ytterst ansvariga för att organisationen inte fungerade alls, säger KU-ledamoten Barbro Hietala Nordlund (s).
  Satsningen var en ny form av bistånd: ett slags partnerskap med satsningar inom olika områden, och med artistuppträdanden.
  Marknadsföringen var usel. Det fanns få betalande i publiken när artisterna uppträdde. Det var också stora problem med betalningen av biljetter, hotellrum och artistgager.

Samlades i morse
  
– Det var ett nytt sätt att hantera en satsning på, och det kanske bidrog till att det gick snett, säger Mats Einarsson (v), KU-ledamot.
  KU har granskat tre delar av sydafrikasatsningen; organisationen inom regeringskansliet och UD, Rikta och uppföljningen av satsningen samt biståndspengar som finansierade projektet.
  – Vad gäller biståndet har vi inte funnit något fel, säger Mats Einarsson.
  I morse samlades ledamöterna en sista gång för att diskutera de slutliga formuleringarna. De borgerliga partierna har velat gå hårt fram. Men deras förslag röstades ned.
  KU-kritiken gäller:
Att den särskilda organisationen inom regeringskansliet för sydafrikasatsningen gjort det svårt att följa beslutsordningen och ansvarsfördelningen.
Hanteringen av kontakten med konsultföretaget Rikta, och att artistförmedlaren Magnus Erikson anlitats utan formella referenser.
  De borgerligas hårdare kritik, som Aftonbladet tagit del av, siktade på bristerna i Rikta-affären.
  Under Sydafrikaresan sade Göran Persson sin mening om Riktas arbete, och att några utbetalningar från staten till Rikta inte skulle komma i fråga.
  De borgerliga menar att det beskedet inte kan upphävas i efterhand, trots att Göran Persson väl hemma sagt att saken skulle bedömas juridiskt – skadan var redan skedd.

”Snett från början”
  
KU:s kritik följer ingen faställd skala, men ledamöter Aftonbladet talat med bedömer den som skarp.
  – Det var nödvändigt att kritisera sydafrikasatsningen, den gick snett från början när man blandade ihop bistånd och exportfrämjande, säger Lars Leijonborg.
  Ärendet har varit ett av KU:s mest omfattande.
  – Det enda som det kan jämföras med är nog Ebbe Carlsson-affären, säger Ingvar Svensson.

inga-lill.hagberg@aftonbladet.se

jessica.ritzen@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER