Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 4 SEPTEMBER 2000
 
 

LO-KONGRESSEN
Personliga Wanja
GLÄDJETÅRAR Wanja Lundby-Wedin gråter som nybliven ordförande för LO. Hennes styrka är att hon tillåter sig att vara personlig, menar skribenten Lena Mellin.
Foto: LARS ROSENGREN


Lena Mellin Lena Mellin om LO:s nya ordförande
Personer spelar roll. Och redan efter ett par minuter som LO:s ordförande gjorde Wanja Lundby-Wedin skillnad.
  Hon tillät sig gråta.
  Hon tillät sig att vara personlig.
   Fackpampen i våra hjärnor är en man. Ofta en lätt luggsliten man med spår av ett otal nattmanglingar och konferenser med feta såser.
  Denne man är säkert modig på sitt sätt. Men inte på Wanja Lundby-Wedins sätt. Hennes första tal som ordförande för 2,1 miljoner LO-medlemmar var kort, personligt och modigt.
  Modigt för att hon trots tårarna och rörelsen tillät sig att tala utan manus. Modigt därför att det föreföll komma från hjärtat. Och modigt för det inte innehöll en programförklaring. Det Wanja Lundby-Wedin sade var att hennes styrka kommer från medlemmarna.

En nolla utan medlemmarna
  
Ett ganska simpelt konstaterande kan man tycka. Men ett faktum som alltför många företrädare för organisations-Sverige glömmer bort. Utan medlemmarna är ordföranden inte bara en nolla utan dessutom en nolla utan jobb.
  Wanja Lundby-Wedin kom däremot inte med något storståtligt tiopunktsprogram vilket fick många (män) att muttra. Vilken mes, inget program!
  Hahåjaja. Självklart ska hövdingen komma med ett program. Givetvis ska en pamp peka med hela handen. För det är så vi har lärt oss att ledare ska bete sig. Gammaldags ledare.
  Folkrörelser och partier har i dag problem. Medlemmarna sviker. En viktig orsak är att moderna människor tänker själva. Deras uppfattningar bygger inte på vad ledargarnityret tycker. De låter sig inte ledas, de vill vara med och leda.

”Göran har anledning att vara nöjd”
  
Så därför var det rätt av Wanja Lundby-Wedin att avstå från ett halvtimmes-långt tal där hon lade fast kursen. Därför var det riktigt att påpeka att det är kongressen som bestämmer vad LO-ledningen ska syssla med. Inte Wanja Lundby-Wedin eller hennes hittills ovalda viceordföranden.
  Utnämningen av henne innebär inte bara att LO fått en ny frontfigur. Det betyder också att den socialdemokratiska ledningen har förändrats. Ut går en 60-årig sågverksarbetare. In kliver en 47-årig undersköterska med väsensskild ledarstil.
  – Det här blir bra ska du se, sade statsminister Göran Persson när han gratulerade med en maffig rosbukett.
  Han har all anledning att vara nöjd. Han också.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER