Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 30 AUGUSTI 2000
 
 

Premiär-duellen

448 I kväll premiärdebatterar Bo Lundgren som moderatledare mot Göran Persson. Statsminister Göran Persson efterlyser en tydligare debatt mellan höger och vänster.
Foto: LARS ROSENGREN/ KRISTER HANSSON

Här är partiledarnas bästa debattminnen
Persson: Det alltid återkommande med Lundgren är när han blev avkastad från tåget.
Den historien är ju alltid rolig att dra upp i debatter, då blir han så livad! Man kan ju till exempel säga att ”Nu har ni missat tåget igen, men det är väl DU van vid”.

Lundgren: Det var under en debatt i Göteborg 1994. Persson talade om att vi hade skapat krisen. Då höll jag upp socialdemokraternas valaffisch från 1985 som föreställde en sportbil, en yuppie och en dalmatinerhund. Och sa att det var detta som orsakade Sveriges kris. Mer behövdes inte sägas.
Partiledardebatten sänds direkt i SVT 2 klockan 20.00 och i Sveriges Radio
Vem tror du vinner debatten i kväll?
Bo Lundgren
Göran Persson
Vet ej
Se resultat
Startskott i tv i kväll för 100 höger-vänster- debatter
Moderatledaren Bo Lundgren har redan finslipat talet och valt skjorta.
  Statsminister Göran Persson bestämmer sig först i eftermiddag.
  I kväll möts de i en tv-sänd duell.
   Det är startskottet för de hundra höger-vänster-dueller som kommer att genomföras de närmaste två veckorna runt om i landet.
  Statsråd, riksdagsmän och lokala socialdemokrater och moderater ska göra de politiska skillnaderna tydliga.
  Först ut är Lundgren mot Persson.
  – Det är en viktig debatt, det var länge sedan vi hade en tydlig debatt mellan höger och vänster i svensk politik. Under de här två åren av mandatperioden har det borgerliga alternativet inte synts till, det är Bo Lundgrens ansvar att ta det greppet nu, säger Göran Persson.

Uppmuntrar blockpolitiken
  
Persson har fler skäl att uppmuntra den klassiska blockpolitiken där vänstern slåss mot högern. Den senaste tiden har mest handlat om socialdemokraternas problemfyllda samarbete med vänstern.

Debatt om skolan och jämlikheten
  
För Bo Lundgren är debatten ännu viktigare. Hans roll som oppositionsledare har ifrågasatts och i stället för att strida mot Alf Svensson (kd) vill han hellre duellera med Persson.
  Det är också hans första partiledardebatt utanför riksdagen.
  – Visst finns det ett personligt element och jag vill göra bra ifrån mig. Jag vill förvalta det förtroende jag fått som företrädare för våra idéer, säger Bo Lundgren.
  Både Persson och Lundgren säger sig vilja ha en debatt som handlar om sakfrågor och dagspolitik snarare än om vem som orsakade landets budgetunderskott.
Anette Holmqvist
Anette
Holmqvist

Jessica Ritzén
Jessica
Ritzén

  Lundgren vill helst prata skola och Persson tänker föra jämlikheten på tal.
  Hur det blir återstår att se. Däremot vet vi att Bo Lundgren tar på sig en ljusblå skjorta.
  – Den gör sig bäst i tv, säger han.

Bo Lundgren
Erfarenhet:

Med 25 år i politiken kan han knappast kallas en politisk duvunge. Men detta är Lundgrens första partiledardebatt utanför riksdagen. Och till den tänker han vara väl förberedd och laddad med knivskarpa argument. Talet finslipades redan i går.

Talare:

Han är snabb i replikerna och känd som en sifferkarl. Han håller ofta en lägre profil än föregångaren Bildt, men det kan vara en fördel då han inte uppfattas som lika högdragen. Nackdelen är att Lundgren talar fort.

Spontanitet:

Inte heller något man förknippar Bo Lundgren med. Men ibland överraskar han genom att vara lite underfundigt rolig, under den knastertorra ytan.

Folklighet:

Lundgrens akademiska språk ger inga folklighetspoäng. Däremot kan han plocka poäng genom sin pappaimage. Sonen Henrik finns ofta vid pappas sida i offentliga sammanhang.

Ledare:

Hans ledarskap är mindre synligt än så länge. Har haft svårt att fylla ut tomrummet efter Carl Bildt.

Dagsform:

Lundgren är taggad till tusen. Detta är hans första ”riktiga” partiledardebatt och en chans att profilera sig som oppositionsledare. Tajmningen är rätt, eftersom han kan dra nytta av Perssons statsrådsproblem och bråk med vänstern.
Summa: 18
Göran Persson
Erfarenhet:

Fyra år som statsminister gör att Persson har ett psykologiskt övertag. Han har kunnat vässa sina argument mot högern under flera år, bland annat i debatter mot Lundgrens företrädare Carl Bildt. Därför verkar han kolugn inför kvällen. Först i eftermiddag bestämmer Persson vad debatten ska handla om.

Talare:

En av landet främsta talare. Han har ett enormt sifferminne, räknar snabbt i huvudet och har detaljkunskaper bland annat om Sveriges kommuner. Pratar långsamt och tydligt.

Spontanitet:

Inte Göran Perssons starka sida. De gånger han försöker vara spontan är han ofta klumpig på gränsen till elak.

Folklighet:

Perssons ålderdomliga språkbruk, att till exempel tilltala kvinnorna i riksdagen med ”fru”, är till hans nackdel, särskilt hos de yngre väljarna. Han talar till folket, inte med folket.

Ledare:

Han är ledaren personifierad. Går under benämningen HSB, han som bestämmer, och gillar att vara statsminister.

Dagsform:

Det här är ingen livsavgörande debatt för Persson. Men han vill gärna flytta fokus från samarbetssvårigheterna med vänsterpartiet, Sahlins skatteblunder och Freivalds lägenhetsklipp. Han vill ha blockpolitiken tillbaka.
Summa: 20

WEBBRADIO Senaste nyheterna – musik dygnet runt:
Lyssna i Realplayer  Lyssna i Quicktime  Hjälpsida

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER