Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 29 AUGUSTI 2000
 
 

Skärpta straff för diskobranden
FÖRLORADE TVÅ DÖTTRAR Iman Shakarchi, ordförande i anhörigföreningen BOA, var nöjd när hon fick ta del av hovrättens dom tillsammans med sin dotter Chirin Shaker, 15, tidigare i dag. - Alla anhöriga hoppades innerst inne på detta, säger Iman som förlorade två döttrar i branden.
Foto: ANDERS WEJROT
Två av de åtalade fick sju års fängelse
Hovrätten skärpte straffen för två av de åtalade för diskoteksbranden i Göteborg till sju år.
   Mehdi och Ahmed dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för grov mordbrand. I hovrätten höjdes deras straff till sju års fängelse. De båda övriga åtalade fick samma straff som i tingsrätten.
   Iman Shakarchi, ordförande i Boa, brandoffrens anhörigförening, förlorade två döttrar i brandkatastrofen.
   - Det är bra att två dömdes till till strängare straff. Men vi hade förväntat oss mer, säger Iman Shakarchi.
  Ett hundratal personer hade samlats för att ta del av hovrättens dom. Domen blev alltså en skärpning för två av de fyra åtalade till sju års fängelse.
   Eftersom alla var under 21 år när branden anlades hade det inte kunnat bli aktuellt med livstids fängelse.
  – Vi i anhöriggruppen har hela tiden önskat livstids fängelse. Så känner jag nu också. Men domstolen ger rabatt på grund av deras unga ålder, säger Iman Shakarchi.
Är du bitter?
  – Ja, det handlar om 63 liv. De som gjort detta får rabatt på straffen. Mina döttrar fick ingen rabatt. Ingen frågade om de ville ha leva ett par timmar till, säger Iman Shakarchi.
  Hon säger att hovrättsförhandlingen var jobbigare än tingsrättsförhandlingen.

Anhörigförening avvaktar
  – Jag hade förväntat mig att de skulle berätta mer. Istället har de dragit tillbaka, lagt till och skyllt på varandra, säger Iman Shakarchi.
  Anhörigföreningen vill studera domen närmare innan de ger fler kommentarer om ansvarsfördelningen bland de dömda.
  Ali, som erkänt att han tände på, dömdes till åtta års fängelse precis som i tingsrätten.
  Hovrätten anser liksom tingsrätten att endast Ali som erkänt att han tände på, med säkerhet gjort det.

Advokaten besviken
  Alis advokat Göran Bergendahl, hade hoppats på lägre straff för sin klient.
  – Jag är besviken. Vi har försökt presentera det här på ett annat sätt, som hovrätten inte accepterade. Vi hade hoppats på en ändring påföljdsmässigt sett, säger Göran Bergendahl.

”Alla fyra deltog i planeringen”
  Enligt hovrätten deltog alla fyra dömda i planeringen att anlägga elden innan de återvände in i kulverten.
   En av de två som fick straffskärpning är Mehdi. I tingsrätten dömdes han till sex års fängelse, och i hovrätten skärptes straffet till sju års fängelse.
   Hans försvarare, advokat Anders Munck, är överraskad.
   - Jag hade inte förväntat mig straffskärpning. Hovrätten motiverar det med att alla fyra deltog i planeringen. Jag har svårt att begripa hur de kan komma till den slutsatsen, säger Anders Munck. Han vill läsa domen mer noggrannt innan han tar ställlning till om han ska överklaga domen.
   Hovrättens dom var enhällig.
Ali, 19 år
Hovrätten i dag: Fängelse 8 år.
Tingsrätten: Fängelse 8 år

  Var 18 år vid tillfället för branden. Häktad sedan den 5 januari. Kom till Sverige 1992 från Iran. Dömd januari -97 för misshandel, stöld och rån till skyddstillsyn och 14 dagars fängelse. November samma år dömd för bland annat tre fall av misshandel, en grov stöld och fyra rån. Dömd -99 till skyddstillsyn med samhällstjänst för bilstöld och grov stöld. Ungdomshem sedan 1997, med undantag för tre månader i hemmet.


Ahmed, 20 år
Hovrätten idag: Sju års fängelse
Tingsrätten: Sex års fängelse för grov mordbrand
  Var 18 år vid tiden för branden. Häktad sedan den 5 januari. Kom till Sverige 1992 från Iran. Insatser från socialtjänsten sedan 1996 då han greps för stöld och misshandel. Januari -97 dömd till skyddstillsyn för stöld och rån. Februari -97 häktad efter att ha deltagit i en grov misshandel. De hade sparkat på offrets huvud och slagit honom med en spikförsedd bräda. Dömdes för försök till dråp, placering på ungdomshem.


Mehdi, 21 år
Hovrätten i dag: Sju års fängelse
Tingsrätten: Sex års fängelse för grov mordbrand.
  Var 19 år vid tiden för branden. Häktad sedan den 5 januari. Kom till Sverige 1992 från Iran. 1995 dömd för stöld, misshandel och skadegörelse, överlämnad till socialtjänsten som påbörjade familjesamtal. 1995 anhållen för grov misshandel och omhändertagen enligt lvu, lagen om vård av unga. Studieuppehåll från gymnasiet, ville starta eget.

Reza, 19 år
Hovrätten i dag: Sluten vård, tre år
Tingsrätten: tre års sluten ungdomsvård för grov mordbrand.

  Var 17 år vid tillfället för branden. Häktad sedan den 13 februari. Kom till Sverige 1991 från Iran. Går gymnasieförberedande utbildning, jobbar extra. Inga insatser från socialtjänsten, ingen känd brottslighet.


Fotnot: Namnen på de dömda är fingerade. I verkligheten heter de något annat.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER