Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 25 AUGUSTI 2000
 
 

”Det är totalt
oacceptabelt”


Tobakspengar till Fälldins kampanj
AFTONBLADET I GÅR
Tobaksindustrin köpte svenska läkare Hemliga dokument visar att de fick betalt för att tona ner riskerna med cigarettrökning
Rökläkaren: ”Detta är fullkomligt oetiskt”
Läkarförbundets vd chockad över att kollegor tagit emot pengar
Nyheten om att svenska läkare har sponsrats av Philip Morris har slagit ned som en bomb.
  – Det är totalt oacceptabelt att ta emot pengar av tobaksindustrin, säger Anders Milton, vd i Svenska Läkarförbundet och ordförande i Saco.
  
Anders Milton är, förutom ordförande i det svenska förbundet, ordförande i Världsläkarförbundet, som finns i 75 länder och har 8 miljoner läkare anslutna:
  Han är förvånad och chockad över att svenska kollegor har tagit emot pengar.
  – Där strider vi för att vi inte ska acceptera forskningsresultat som är framtagna med pengar som kommer från tobaksindustrin. Att ansedda svenska forskare så sent som i slutet på 80-talet och i början av 90-talet har gjort det, är otroligt.
  Tobaksindustrin jobbar med att bli respektabel och det sker genom att sponsra forskning. Numera siktar industrin in sig på tredje världen, där lagstiftningen mot rökning är svagare än i väst.

Smörjer makthavare
  
Där smörjer man makthavare och resultatet blir en svag lag mot rökning.
  – När vi läkare tar ståndpunkt för en medicin eller en produkt, så måste man själv deklarera om man har egna ekonomiska intressen i denna produkt. Det är det enda sätt som allmänheten kan ta ställning till vad vi säger.
  Han påpekar att när det gäller publicering av forskningsresultat, så måste man alltid ange vem eller vilken institution, som har betalt forskningen.
  – Den som är vanerökare hinner se sina barn växa upp, men inte sina barnbarn och dör vid pensionsåldern i sjukdomar, som är relaterade till rökning. Det är ett faktum.
Anita Hansson


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER