Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 13 AUGUSTI 2000
 
 

Polisrazzia mot nazifesten

Nazisterna förs in i polishuset ”DE BETEDDE SIG SVINAKTIGT” Här förs nazisterna in till polishuset i Göteborg. Vid deras festplats i Sollebrunn (lilla bilden) möttes polisen av en makaber syn, en svart docka hängde i en snara. ”De betedde sig riktigt svinaktigt”, säger poliskommissarie Bengt Husberg.
Foto: BENGT KULÉN
27 personer greps men släpptes i morse SOLLEBRUNN. De 27 nynazisterna skrek ”Sieg Heil” – och hängde upp en mörkhyad människodocka med en snara runt halsen.
  Då slog polisen till.
  Alla i lokalen greps.
  – De betedde sig riktigt svinaktigt, säger Bengt Husberg, vakthavande poliskommissarie i Göteborg.
  Gripandet av de 27 ungdomarna gick snabbt och helt utan våld. I buss fördes de till polishuset till Göteborg där förhör pågick hela natten.
  - De flesta av dem förnekar att de skall ha gjort något brottsligt, sade jourhavande kommissarie Lennart Ronnebro till TT.

Alla släpptes på morgonen
  När förhören vara klara på söndagsmorgonen fattade jourhavande åklagare beslut om att släppa samtliga ungdomar. Några häktningsskäl fanns inte.
  Enligt Lennart Ronnebro kvarstår dock brottsmisstanken om hets mot folkgrupp, men eftersom polisen vet vilka samtliga ungdomar är fanns det ingen anledning att behålla dem i häktet.
  Den som arrangerade festen, en 20-årig man, är sedan tidigare känd av polisen.
  - Han har inga domar emot sig men vi känner till hans nazistsympatier sedan tidigare.
  Vid festen tog polisen hand om ett 70-tal skivor med vit makt-musik. Efter beslut av justitiekanslern (JK) beslagtogs samtliga skivor.
  Folk i Sollebrunn kände till festen som pågick under kvällen.
  – Det är ofta fest här i huset. Många av dem som var med bor i Sollebrunn, andra har åkt hit för festen. En av killarna som var med i kväll är ganska stor inom rörelsen, säger en kille som känner till personerna bakom arrangemanget.

Nedringda av oroliga föräldrar
  Han är inte speciellt oroad över nynazismen på orten.
  – Polisen måste ha känt till festen innan för jag kan garantera att ingen här från Sollebrunn ringt. Här sköter vi oss själva, säger en annan kille som är född på orten.
  Några tonårstjejer blir förvånade när Aftonbladet berättar att alla på festen gripits. Också de har passerat huset under kvällen.
  – Det har aldrig varit en så stor fest här men annars var det inget konstigt. Fast det var otäckt med den där negerdockan som hängde i snara, säger en av tjejerna och pekar mot tältet.
  I natt var det inte känt om festen hade samband med minneshögtid över Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess dödsdag eller ej.
  Polisen i Alingsås blev under kvällen nedringda av oroliga föräldrar.
  – Oroliga mammor har hört talas om gripandet och undrar vart deras barn blivit av, säger en växeltelefonist.


Svårt bevisa brott när många grips
Massgripanden blir ofta svårhanterade juridiskt.
  Det bevisar inte minst den uppmärksammade polisinsatsen mot demonstranterna på Götgatan i Stockholm förra året. Av 240 gripna åtalades bara fyra.
  Det finns inte särskilt många exempel på massgripanden i Sverige under 1990-talet. De som inträffade visar desto tydligare på svårigheten att i efterhand styrka brott.
Under fotbolls-EM 1992 greps 106 huliganer vid Råsunda i Stockholm. Åtta av dem häktades.
Vid den nazistiska konserten i Brottby i Roslagen 1998 greps 314 personer. Fyra amerikanska medborgare häktades.
I september förra året grep polisen 240 personer vid en demonstration mot massbilism och främlingsfientlighet på Götgatan i Stockholm. Att bara fyra av de gripna blev åtalade kommenterade kammaråklagare Monica Fåhraeus-Persson så här:
  – När det handlar om så här många människor krävs det att polismän kan peka ut enskilda personer och säga med säkerhet att den och den gjorde det. Det har visat sig mycket svårt i det här fallet.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER