Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 13 AUGUSTI 2000
 
 

Troligen inget
tekniskt fel bakom helikopterkraschen

KIRUNA Mänskliga faktorn eller tekniskt fel, inte dåligt väder, låg bakom helikopterolyckan i fjällen som krävde tre liv.
  Fjällräddarna som såg kraschen från bara några tiotals meter har gett haveriutredarna en bra bild av händelseförloppet.


Här störtade de mot döden ”Det är bara spillror kvar av helikoptern”
Döda piloternas döttrar berättar: ”Han älskade att flyga”
Klättrarna räddades efter tre dygn på fjället
  - Det var vindstilla och tämligen klart väder, säger haverikommissions ordförande Sven-Erik Sigfridsson som på söndagen inte ville uttala sig om trolig olycksorsak.
  Vrakdelarna ligger spridda över ett stort område i svår terräng. Det går inte att landa där. På söndagseftermiddagen rekognoserade haveriutredare över platsen för att räkna ut hur delarna ska kunna bärgas. Ett besvärligt arbete väntar.
  En så kallad svart låda fanns inte i Superpuman och någon radiokommunikation har inte spelats in.
  - Men om något tekniskt har fallerat, brukar vi kunna konstatera det, säger Sigfridsson som räknar med att en fullödig utredning dröjer flera månader.

Regnade splitter
  Besättningen på den olycksdrabbade helikoptern startade sitt uppdrag tidigt på torsdagen. Vid kraschen klockan 1.50 på fredagen hade de tjänstgjort i 16 timmar.
  - Vi vet att de har haft viloperioder, men är inte riktigt klara över hur många och hur långa, säger Sigfridsson.
  Haveriutredarna flög över olycksplatsen vid Kaskasapakte, norr om Kebnekaise, på lördagen och har pratat med vittnen i flera omgångar. De ger en samstämmig bild, enligt Sigfridsson:
  - Helikoptern kom upp för att hämta de nödställda. I slutskedet gick den in med huvudrotorn i bergväggen, rullade längs bergväggen och sedan i princip lodrätt ned.
  En av fjällräddarna var endast 20-30 meter från helikoptern när den havererade. När det stora rotorbladet slogs i bitar for kringflygande splitter runt honom.
  I störtningen fattade helikoptern eld på ett explosionsartat sätt. Tre militärer dog, två piloter och en tekniker, i försvarets värsta olycka på tio år.

Begärde hjälp
  Räddningshelikoptern kom från Norrlands helikopterskvadron i Luleå. Uppdraget var att undsätta två män - 49 respektive 81 år gamla - som på tisdagen tvingats i bivack på en bergvägg.
  En grupp alpina fjällräddare nådde de nödställda på torsdagen, men den äldre klättraren var i dåligt skick och berget var ishalt. Strax efter midnatt begärde de helikopterhjälp. Klockan 1.30 startade den och tjugo minuter senare var det slut.
  En norsk räddningshelikopter flög på fredagsförmiddagen ner sällskapet från berget. Först sent på kvällen kunde de döda tas om hand.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER