Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 9 AUGUSTI 2000
 
 

Systemet: Köp sprit på kredit

625 SPRITLÅN... Nu är det fritt fram för Systembolagets kunder att använda sina kreditkort till att köpa alkohol. Något som nykterhetsrörelsen rasar mot.
Foto: SOFIA EKSTRÖM

Är det rätt att sälja alkohol på kredit?
Ja Nej
Se resultat
”Nedmontering av den svenska alkoholpolitiken”
Systembolaget säljer sprit på kredit – sen i går.
  – Det är farligt för dem som kämpar för att kontrollera sitt drickande, säger Gunnar Ågren, chef för Folkhälsoinstitutet.
  
Nu är det möjligt att betala med kredit- och betalkort när du handlar på Systembolaget. Tidigare var det förbjudet. Lagändringen som innebar lördagsöppet i många butiker gör det också möjligt att sälja på krita.
  Systembolaget välkomnar den nya ordningen.
  – Väldigt många kunder har frågat varför de inte kan betala med kreditkort när det går överallt annars, säger Björn Rydberg, informationschef på Systembolaget.

Infördes i går i stor skala
  
Rent juridiskt har det varit tillåtet från 1 januari, men det har tagit tid att ställa om butikernas datasystem. Systembolaget provade betalningssättet i ett litet antal butiker under försommaren. I går infördes det i stor skala.
  Kritiken har inte låtit vänta på sig.
  – Det är ett steg mot nedmonteringen av den svenska alkoholpolitiken. Det leder till ökad tillgänglighet och konsumtion, säger Lovisa Lantz, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund.
  Även Folkhälsoinstitutets chef, socialläkaren och alkoholforskaren Gunnar Ågren, ser allvarligt på de nya reglerna.
  – Det är farligt för dem som är på väg att bli alkoholberoende och som kämpar för att kontrollera sitt drickande. Nu löper de större risk att förlora den kontrollen, säger han.
  Gunnar Ågren håller med om att det rör en liten minoritet av Systembolagets kunder, men hävdar att det är en viktig minoritet.
  – Det är ju för deras skull som vi vill ha kontroll över alkoholförsäljningen, säger han.

Tar kritiken med ro
  
Systembolaget tar kritiken med ro. Informationschefen Björn Rydberg tror inte att det får några märkbara sociala konsekvenser och hävdar att den svenska alkoholpolitiken redan är tillräckligt restriktiv.
  – Vi kan inte ha en politik som terroriserar kunderna. Ökad tillgänglighet är ett sätt att kämpa mot svartsprit och illegal införsel, säger han.
  Hur stora summor de nya reglerna kostar Systembolaget i form av avgifter till kortföretagen är ännu oklart. Enligt Björn Rydberg handlar det antagligen om miljonbelopp.

olle.castelius@aftonbladet.se

Tre typer av plastkort gäller på Systembolaget
Än så länge gäller inte kort från American Express och Diners eftersom Systembolaget inte förhandlat klart om hur stora avgifter kortföretagen ska få.
Tre typer av plastkort gäller på Systembolaget:
Bankkort. Är kopplat till kundens lönekonto. Köpet dras direkt från kontot.
Betalkort. Konsumenten får en räkning efter cirka en månad och betalar allt på en gång.
Kreditkort. Inköpen kan delas upp i flera avbetalningar spridda över en längre tid.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER