Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 30 JULI 2000
 
 

Partiet som tar fram passbilder

460 SAMARBETAR MED LE PEN Aftonbladet kunde i går berätta att olika nazistgrupper i år i allt högre grad beställt passbilder för skrämma ”fiender”. Sverigedemokraterna har under våren begärt ett 60-tal bilder. Bilden togs för två år sedan när Sverigedemokraten Torbjörn Kastell åkte polisbil sedan en demonstration urartat.
Foto: JURA JUKOLA

Ministern: De har något att dölja
I GÅR
Hundratals svenskar kartlagda av nazister Passbilder skickas till postboxar tillhörande morddömda Andreas Axelsson och Hampus Hellekant
21-årig nazist granskas enligt ny lag – kan åtalas
Sverige-
demokraterna har kartlagt ett 60-tal svenskar

Sverigedemokraterna har under våren begärt ut passbilder på ett 60-tal svenskar.
  – Vi har tagit fram en del vänsterextremister som angripit oss, för att visa upp för våra medlemmar. Om någon annan blivit drabbad är det ett mysterium även för oss, säger Torbjörn Kastell, partiets andre vice ordförande.
  
Aftonbladet kunde i går berätta att olika nazistgrupper i år i allt högre grad beställt passbilder och passunderlag i försök att kartlägga och skrämma ”fiender”.
  I passunderlaget, som är en offentlig handling, får beställaren reda på bland annat adress och – om passägaren uppgett det – även hemligt telefonnummer.

Partiets postbox har använts
  
Bland de senast kartlagda finns husockupanterna i Linköping och personer i Syndikalistisk ungdom.
  Många av beställningarna har skickats via fingerade namn till postboxar som tillhör två kända nazister: Andreas Axelsson, dömd för Malexandermorden, och Hampus Hellekant, dömd för mordet på syndikalisten Björn Söderberg. En annan adress som i vår används flitigt för att ta fram passbilder är Sverigedemokraternas postbox i Stockholm.
  På partiet, som efter senaste valet finns representerat i fem kommuner, medgav man i går att passbilder beställs regelbundet.
Vilket syfte har ni haft med passbilderna?
  
– Vi har velat visa upp dem för medlemmarna och, ja, även för allmänheten, säger Torbjörn Kastell.

”Dömda för våldsbrott”
Det finns personer som ni begärt ut passunderlag för som inte alls tycks stämma in på er bild.
  
– Som jag tidigare sa har det hänt att vi i enstaka fall begärt passbilder då det gällt vänsterextremister dömda för våldsbrott.
  Enligt Kastell har det dock framkommit att det kommit post till Sverigedemokraternas postbox, adresserad till personer som inte arbetar hos partiet. Om den posten innehållit passbilder vet han inte.
  – Just nu är detta ett mysterium för oss. Jag beklagar det obehag dessa personer känt och kan bara spekulera i att någon försökt misskreditera partiet.
  De kartlagda personer Aftonbladet talat med säger sig vara paffa över uppgiften och har ingen aning om varför någon på Sverigedemokraterna skulle vara intresserade av dem. En av de personer vars passunderlag skickats till Sverigedemokraternas box säger att han inte på något vis passar in i partiets fiendebild.
Britt Peruzzi
Britt
Peruzzi

  – Jag är svensk och jag är varken religiös eller politiskt aktiv. Jag förstår ingenting, detta låter orimligt och är definitivt obehagligt.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER