Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 26 JULI 2000
 
 

Dansk polis vill förhöra Pearl Jam

423 KONSERTENS KONSEKVENS Pearl Jams sångare Eddie Vedder anklagas inte för det som hände, men polisen vill ändå höra vad han kommer ihåg.
Foto: MAGNUS ROSSMAN
Dansk polis vill nu förhöra rockbandet Pearl Jam om tragedin under Roskildefestivalen tidigare i sommar.
  – Bandet kan utreda oklarheter men kommer inte att ställas till svars för olyckan, säger Uffe Kornerup, polismästare i Roskilde.
  
Redan i dag väntas en amerikansk advokat och representant för bandet anlända till Danmark för att tala med polisen.

Inte Pearl Jams fel
  
– Enligt skandinavisk lag kan inte Pearl Jam ställas inför rätta för det inträffade. Vi har konstaterat att det var en olyckshändelse och att bandet inte hade något med det att göra. I stället vill vi utreda vad bandet såg från scenen, vem som beordrade dem att avbryta konserten och när, säger Uffe Kornerup.
  Han har vid ett tidigare tillfälle dementerat uppgifter om att dansk polis skulle ge Pearl Jam det moraliska ansvaret för olyckan.
  Det är främst gruppens manager som polisen är intresserad av, men Uffe Kornerup vill även komma i kontakt med samtliga bandmedlemmar.

Regn och stor publik
  
Enligt en rapport som polisen släppte förra veckan var det olyckliga omständigheter i kombination med ett hårt publiktryck som orsakade tragedin där tre svenskar, tre danskar, en holländare, en tysk och en australier omkom. Rapporten visar också att lera till följd av ihärdigt regn förvärrade situationen på festivalområdet.

Vill säkra för framtiden
  
– De resterande intervjuerna kommer troligen inte att leda till några andra slutsatser men kan hjälpa till att förebygga liknande olyckor i framtiden, säger Uffe Kornerup.
  Danska kultur- och justitiedepartementet har nu tillsatt en grupp som ska utreda hur säkerheten kring musikfestivalen kan förbättras.


108 OLYCKSPLATSEN Här klämdes nio ungdomar till döds under Pearl Jams konsert.
Foto: ROGER SCHEDERIN
Nio ungdomar dog i Roskildetragedin
Enligt polisen befann sig runt 45 000 åskådare vid Orangea scenen under konserten med amerikanska Pearl Jam på Roskildefestivalen den 30 juni i år.
När folkmassan trängde på för att komma nära rockbandet utbröt panik och sångaren Eddie Vedder bad publiken vid flera tillfällen att dra sig bakåt.
En stund senare avbröts konserten och publiken ombads lämna området. Skadade festivalbesökare flyttades från scendiket till ett utrymme bakom scenen där läkare kunde ta vid.
Tre svenskar fanns bland de nio unga män som satte livet till i tragedin.

Pearl Jam kräver ny utredning om olyckan


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER