Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 23 JULI 2000
 
 

Faran kan vara över
i södra Norrland

EDSBYN Katastrofläget verkar vara över för södra Norrland.
  Men i Nedansjö i Medelpad måste allmänheten koka sitt grumliga dricksvatten och i Falun hjälpte allmänheten till att bygga sandvallar mot den översvämmade Faluån.


Falubor
som hjälpte räddningstjänsten tackades
med pizza


  På söndagskvällen upptäckte Sundsvall Vatten att dricksvattnet i Nedansjö, väster om Sundsvall, är grumligt. De cirka 200 invånarna uppmanas därför att koka det vatten som används till dryck eller matlagning.
  – Det har samband med översvämningarna, tveklöst, säger Mats Bergmark, produktionschef på Sundsvall vatten, till TT.
  Nedansjö får sitt dricksvatten från grundvattentäkter, men dessa har nu troligen förorenats av vatten från den översvämmande älven Ljungan.
  Bergmark betonar att man ännu inte vet om grumligheten innebär förhöjda bakteriehalter. Provsvaren väntas först på tisdagen.

Byggde sandvallar
  I Falun var läget relativt stabilt på söndagskvällen, efter att räddningstjänsten gått ut i radio och bett allmänheten om hjälpt. Med gemensamma krafter byggdes det skyddsvallar mot vattnet. Som tack för hjälpen fick faluborna pizza.
  Enligt SMHI är det just området runt Falun, Sundborn och Svärdsjö som kommer att få de största problemen med nederbörd de närmaste dagarna.
  Vattenflödena i Indalsälven, Ljungan och Ljusnan stabiliserades eller minskade något under söndagen.
  – I Ångermanland, Medelpad och norra Hälsingland har vi troligen sett kulmen. Men det är lite mer osäkert när det gäller främst Voxnan i södra Hälsingland och Svärdsjöområdet i Dalarna, säger Sten Lindell, hydrolog på SMHI.
  Det är en uppfattning som delas Gustaf Sandgren på Vattenregleringsföretagen.
  – Så länge som nederbörden håller sig inom prognosen ser det bra ut just nu. Men man kan ju aldrig vara säker att prognosen stämmer. Faran är inte helt över, säger han.

Vattennivåerna sjönk
  Lördagens uppehåll i vädret gjorde att vattennivåerna i Hälsingland sjönk något. Men räddningspersonalen i Ovanåker börjar bli utsliten.
  – Jag har vänt mig till Räddningsverket och begärt in folk från räddningsskolan i Härnösand, säger räddningschefen i Ovanåkers kommun Ulf Jonsson.
  Främst är det vägförstärkningar, byggandet av skyddsvallar för hus och länspumpning som kommunen måste få hjälp med.
  De sjunkande vattennivåerna i Edsbyn med omnejd har minskat risken för de hus i Viksjöfors som har evakuerats.
  – I dagsläget är det ingen fara för husen. Men det är ännu för tidigt att låta de boende flytta tillbaka, säger Ulf Jonsson.
  Totalt har sju personer fått lämna sina hem i Edsbyn.

Begränsad framkomlighet
  Enligt Vägverket har även situationen på vägarna stabiliserats under helgen. På söndagen var alla riksvägar och större länsvägar öppna i södra Norrland, om än med något begränsad framkomlighet. Undantaget var riksväg 87 vid Hammarstrand i Jämtland där trafiken leds om. På kvällen fick även riksväg 90 mellan Sollefteå och Kramfors stängas av efter ett skyfall.
  Broarna i Medelpad och Jämtland har inspekterats och några skulle kunna vara hotade vid en ökad vattentillströmning.
  – Vi gör upprepade kontroller och ingen bro befinner sig i akut fara, säger Gunnar Hägglund på Vägverket.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER