Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 21 JULI 2000
 
 

Sommaren – ett stort svek mot människan

Text: Anders Westgårdh
Tyck till om Anders Westgårdhs kolumn
Läs mer av Anders Westgårdh

Minns ni Sverige, framgångslandet? Minns ni nationen som kokade av IT-feber, hamnade på Newsweeks förstasida och dessutom åkte till Bryssel för att vinna fotbolls-EM? Minns ni Sverige, framgångslandet?
  I dag återstår bara en blöt, grå och blåsig spillra av våra fornstora dar.
  Detta skrivs från en stuga i Bohuslän. I början gick jag upp tidigt varje dag, slog på den bärbara och kollade senaste väderprognosen på nätet. Efter en vecka med ”växlande molnighet och tidvis regn eller skurar, 15–17 grader” har jag resignerat. Jag skiter i vädret. Det får bli som det blir. Vi får hitta andra sätt att kompensera det stora sveket.
  För det är ju vad den här sommaren är, ett svek mot alla människor som hoppats och längtat och önskat och behövt soliga molnfria dagar med sydländsk värme och åtminstone 20 grader i vattnet.
  Ett svek mot ett helt folk.
  Som hade förtjänat bättre. Eller är det som Emil i Lönnebergas pappa sa: ”Grisar ska inte ha roligt?” Har vi blivit alltför styva i korken med den härliga högkonjunkturen och alla positiva indikatorer, som det brukar heta på ekonomisidorna? Vore det för mycket av det goda med både stark ekonomi och härlig sommar?
  Nej, det är väl bara några IT-jeppar som agerat lite väl styva i korken. Vi vanliga människor har knappast hunnit excellera i självgodhet, åtminstone inte så att vi förtjänat ett straff som detta.
Har ni tänkt på hur mycket bättre det hade varit om det funnits någon som kunde hållas ansvarig för sommareländet? Någon som vi kunde rulla i tjära och fjädrar.
  
Allt annat som går fel kan vi opponera mot, genom att vända oss till berörd myndighet för överprövning och korrekt behandling. Inför vädret är vi maktlösa. Det är det absolut värsta. Vi kan inte påverka det som påverkar oss.
  Jag läste en notis om en undersökning som visade att 60 procent av norrmännen vill flytta till solen och värmen när de går i pension. Även om siffran 60 procent förefaller orimligt låg i förhållande till de faktiska meteorologiska förhållandena i vårt grannland så är den ett hälsotecken. Den tyder på revoltlust och handlingskraft.
Skulle vara spännande att veta hur många svenskar som hellre skulle bo under drägliga förhållanden. Tanken att söka klimat-asyl på sydligare nejder blir allt mer realistisk, allt mindre fantasi.
  Jag tror att vi står inför en ny utvandringsvåg, lika stor som då Karl-Oskar och hans gäng tröttnade på att släpa sten i Småland på artonhundratalet. Men den här gången blir det de välbärgade och välutbildade som går i täten mot ett mindre strängt klimat. Ju fler svenskar som själva kan påverka sina jobb och sina arbetsplatser, desto fler kommer att flytta utomlands. Det är inte bara skattetryck och dåliga skolor som bidrar till näringslivets fruktade ”brain drain”.
D en överväldigande majoriteten får nöja sig med vad som bjuds. Växlande molnighet och tidvis regn eller skurar, 15–17 grader. I husvagnar, stugor och tält kommer vi att sitta med våra korsord och kortlekar, i våra fuktiga kläder och med den bittra insikten att det blir ingen vettig sommar i år heller. Det är synd om människan. Åtminstone den som bor i Sverige.
  Orättvist är vad det är. Ett litet land i utkanten av civilisationen där mörker och kyla dominerar året, ett sådant land ska inte behöva plågas av växlande molnighet och tidvis regn eller skurar. Ett sådant land ska belönas med en rejäl sommar.
Annars blir ett sådant land förbannat, och då blir den kommande hösten och vintern full av otrevliga händelser där besvikna medborgare inte förmår att kontrollera sin besvikelse utan faller ner i depression, misshandel, tokfylla och tröstätning.
  
Kartan över Europavädret visar brutalt tydligt hur det förhåller sig. Sol överallt söder om Öresundsbron. Den genomsnittliga temperaturen inom EU ligger just nu på 25 grader, med enskilda toppar runt 30.
  Vi är också med i EU men har bara 18 grader. Hög tid att börja förhandla fram ett rejält klimatbidrag. En gratis vecka på Kanarieöarna för alla svenskar varje år borde vara ett minimikrav.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER