Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 20 JULI 2000
 
 

Fredssamtalen
går på sparlåga

THURMONT Förhandlingarna om fred i Mellanöstern gick på sparlåga på torsdagen efter den dramatiska nattens maratonmangling.
  I president Clintons frånvaro tog utrikesminister Madeleine Albright hand om de fortsatta förhandlingarna.

USA:s president Bill Clinton lämnade Camp David i morse utan att en uppgörelse nåtts. Förhandlingarna övertogs av utrikesminister Madeleine Albright
Foto: REUTERS

TYCK TILL: Hur ska det bli fred i Mellanöstern?
  Efter en diskussion med USA:s förhandlare skulle hon på kvällen hålla separata möten med Barak och Arafat och deras respektive delegationer, sade en amerikansk UD-talesman.
  Palestinska källor sade att Israels förslag om Jerusalem gick ut på att den östra delen av staden delas in i tre sektorer: en under fullständig israelisk kontroll, en under palestinsk kontroll men utan palestinsk suveränitet, och en tredje sektor styrd av den palestinska civila myndigheten men under israelisk säkerhetskontroll.
  Israel skall också ha föreslagit att al-Aqsa-moskén, en av islams heligaste platser, förvaltas gemensamt av FN samt vissa arabiska och islamiska stater och att palestinska flaggan får hissas där.

Nej från Arafat
  Yasser Arafat skall dock ha sagt nej till alla förslagen och krävt hela östra Jerusalem som palestinsk huvudstad. Enligt israeliska radion skall Ehud Barak ha ringt till flera av sina ministrar och försäkrat dem att han inte tänker ge efter på några viktiga punkter.
  Tidigt i morse dödförklarades toppmötet i Camp David efter nio dagars förhandlingar. En timme senare återuppstod mötet, då ''vi upptäckte att ingen ville åka, ingen ville ge upp'' som en utmattad president Bill Clinton uttryckte det.
  Han har försökt medla fram en lösning mellan Israels premiärminister Ehud Barak och palestiniernas ledare Yasser Arafat.
  En av de centrala frågorna var om palestinierna skulle få kontroll över östra Jerusalem.
  Den palestinska parlamentsledamoten Hanan Ashrawi sade att Israel förhandlar ''med en ockupants sinnelag'', medan Baraks talesman Gadi Baltiansky kritiserade Arafat för att inte ha visat ''tillräcklig flexibilitet''.
  Parterna anses stå mycket långt från varandra i frågan.
  Men alternativet att ge upp skrämmer båda sidorna ännu mer.
  Både Barak och Arafat anses riskera politiskt kapital om de återvänder hem utan en uppgörelse. De två delegationerna är också rädda för att ett fullständigt misslyckande skall leda till nya våldsamheter.
  Beslutet att återvända till förhandlingsbordet var också en diplomatisk gest mot Clinton, som släppt allt han haft för händer för att lyckas med sitt sista viktiga uppdrag som president.

Reser till G8-mötet i Japan
  Clinton lämnade Camp David för att en dag försenad resa till G8-mötet mellan världens ledande industrinationer samt Ryssland i Japan. Utrikesminister Madeleine Albright tog presidentens plats, men få trodde att förhandlingarna skulle röra sig framåt förrän Clinton återvänder till det isolerade Camp David.
  De båda delegationerna använde torsdagen till diplomatisk pajkastning mot motståndaren för att ordentligt markera positionerna inför de fortsatta förhandlingarna.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER