Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 16 JULI 2000
 
 

Säpo hade en spion på DDR:s ambassad

Markus Wolf i dag.
Foto: AP

I förra veckan avslöjade Aftonbladet hur den svenske spionen ”Koenig” under flera år försåg den östtyska spionorganisationen Stasi med hemligheter från den svenska regeringen och det socialdemokratiska partiet.
Aftonbladets Berlinkorrespondent Asbjørn Svarstad hittade dokumenten i Stasis arkiv i Berlin.
I fredags berättade ”Koenig” själv i Aftonbladet om sitt spioneri.
Nu har Asbjørn Svarstad intervjuat den dåvarande chefen för det östtyska spionaget i Stockholm – ”Gerhard”.

Läs mer:
Alla artiklar om spionavslöjandet
”Det var han som avslöjade Markus Wolf”
Säpo hade en hemlig agent som arbetade på DDR:s ambassad i Stockholm. Han avslöjade att spionchefen Markus Wolf skulle komma till Sverige i juli 1978.
  
Det berättar den före detta stasiagenten ”Gerhard” i en intervju med Aftonbladet.
  – Våra östtyska stasiagenter hade kontakt med flera höga politiker i Stockholm. De visste vilka vi var och de gav oss viktig information. ”Gerhard” är närmare 60, han talar flytande svenska.
  I många år var han ansvarig för Sverige – och hela Skandinavien – vid Stasis spionorganisation HVA:s avdelning 3. Rapporter och information från DDR:s spioner i Stockholm hamnade på hans skrivbord.
  Hans huvuduppgift var att bedöma värdet av fältarbetarnas rapporter. ”Gerhard” går med på en intervju med Aftonbladet under förutsättning att hans identitet hålls hemlig. Han är livrädd för de sociala konsekvenserna om han skulle bli avslöjad.
  När han nu väljer att tala gör han det för att avdramatisera den roll som Stasispionerna spelade i Sverige.
Du var alltså specialist på svenska förhållanden?
  
– Ja, det kan man säga. Men vi var flera i min avdelning i HVA som svarade för de nordiska länderna, och även bodde där.
  – Vi opererade under så kallade ”legalt skyddade residenturer”. Rätt och slätt ”officiella täckmantlar”.
  – Vårt folk från andra avdelningar arbetade mer icke-officiellt. Även om HVA 3 stod för det mesta arbetet i Sverige, kom det som en överraskning för mig när Aftonbladet i förra veckan avslöjade att agenten med täcknamnet ”Koenig” hade arbetat för vår avdelning i Dresden.
Jag känner de andra spionerna. Alla lever fortfarande
Känner du människorna bakom de andra täcknamnen som avslöjades i Aftonbladet?
  – Självklart gör jag det. Jag känner dem alla bra. De lever fortfarande. De flesta av dem har än i dag nära band med Sverige och reser ofta till ert land på semester.
   – Många av dem utnyttjade mer eller mindre öppna källor i Sverige för att samla in material. Alla var mycket skickliga.
  ”Gerhard” berättar att det inte bara var östtyskarna som hade Sverige som viktig spionbas.
  – Också våra motståndare i Västtyskland fanns i Stockholm. I motsats till oss fick de ofta god hjälp från Säpo.
  I augusti 1978 fick DDR-ambassaden i Stockholm veta att spionchefen och generalen Markus Wolf skulle komma på besök. Under täcknamn.
  – Hans alibi var ett möte med en västtysk politiker från bayerska delstatsregeringen, som arbetade för oss i Stasi. Wolf ville gärna träffa honom.
  Mötet med politikern Friedrich Cremer avslöjades senare och Cremer dömdes 1980 till 2,5 års fängelse för spionage.
  – Först efter murens fall fick jag veta vad som egentligen hade försiggått i Stockholm. Säpo hade placerat en agent som anställd på vår ambassad. Han hade självklart inte tillgång till hemligt material, men slog larm till Säpo när han upptäckte den plötsliga och febrila aktiviteten i sommarvärmen, säger ”Gerhard”.
  Säpo klurade ut att östtyska ambassaden höll på att skaffa en hemlig lägenhet i Hammarbyhamnen till en hög gäst, ”Doktor Werner”. Det var Markus Wolfs täcknamn när han kom med sin tredje fru Christa med färjan från Finland.
   Wolf, kallad ”världens skickligaste spionchef”, fotograferades på en rad platser utan att Säpo visste vem det var. Det fick man veta några månader senare, då Stasi-officeren Werner Stiller hoppade av till Västtyskland och fick se Säpos bilder.
  – Han kunde ögonblickligen avslöja vilken stor fisk som gått i Säpos garn. Det var en allvarlig situation för oss.
Svenska toppolitiker avslöjade viktiga saker för oss
  ”Gerhard” berättar att västtyska spioner flera gånger försökte värva östtyska kollegor i Stockholm. Ett värvningsförsök i Gamla stan avslöjades av DDR-diplomaten i fråga och ledde till att en offentlig protest lämnades in till UD. Han säger att Stasi aldrig försökte rekrytera västtyska diplomater i Stockholm.
  De koncentrerade sig i stället på svenskar med god politisk insyn. Han tar den svenske agenten Koenig som exempel.
  ”Gerhard” avslöjar också hur Stasi i Stockholm fick tillgång till topphemlig information helt legalt.
  – Vårt folk gick till biblioteket på Sipri – det internationella fredsforskningsinstitutet. Det satt ju forskare runt hela världen och skickade hemliga dokument dit. Plötsligt blev de offentliga.
Hur många Sverige-experter var ni i HVA 3?
  – Åååh, vi var några stycken. Den högsta prioriteten hade dock arbetet med att hitta information om västtyska och amerikanska förhållanden.
  – Och, självklart, att få veta så mycket som möjligt om det så kallade neutrala Sveriges förhållande till de stora västliga nationerna.
  Detta var det flera svenska toppolitiker som kände till, enligt ”Gerhard”.
  – De visste vad vi ville veta och avslöjade många saker för våra medarbetare. Med helt öppna ögon. De visste vad de gjorde. De ville nämligen att vi skulle veta.
Asbjørn Svarstad


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER