Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 5 JULI 2000
 
 

Gårdagens artiklar:
”Koenig” erkände brott i Säpoförhör

Aftonbladet avslöjade i förrgår att en svensk spion med täcknamnet ”Koenig” kontinuerligt lämnade hemligheter från regeringen och den socialdemokratiska partitoppen till Östtyskland.
Justitieminister Laila Freivalds sa i går: Vi vet vem spionen är.
I dag fortsätter Aftonbladets Asbjørn Svarstad sina avslöjanden. Han gör det efter att ha läst 1 600 sidor med 1 000 rapporter om det östtyska spionaget i Sverige i Stasi-arkivet i Berlin.

Stasi kartlade Carlssons liv
Ingvar Carlsson blev högintressant för den östtyska säkerhetstjänsten Stasis spionavdelning när Olof Palme mördades. ”Schuster” var en av agenterna som levererade rapporter om den nye svenske statsministern, hans person, hans relationer och hans politik.
Foto: BIBBI JOHANSSON

Stockholmskälla opererade sent på 70-talet Stasis hemliga arkiv öppet för vanliga medborgare
”De använde alla medel” Ingvar Carlsson kommenterar spionaget själv
Spionen lever fritt i Sverige – trots att ”Köenig” har erkänt att han var östtysk spion
Bo Lundgren: Lägg korten på bordet ...och så här tycker de andra partiledarna

Fler Stasi-agenter som rapporterade från Sverige till Östberlin
Agenten ”Herbert” arbetade i Stockholm från 1984 till 1986. Han var också mycket produktiv. Merparten av hans rapporter handlar om detaljer kring Stockholmskonferensen.
”Kiesling” rapporterade från 1983 till 1986 om statsbesök i Sverige, reformpolitik i Sovjet och personliga porträtt av kända svenskar.
”Guenter” rapporterade 1987 om svenska vänsterpartier.
”Tell” var aktiv 1981 och 1982. Han intresserade sig mest för inrikes- och utrikespolitik och Sveriges relation till länder i tredje världen.
”Martin” skrev till Östberlin om Swapo och Sveriges relation till frihetsrörelser och regeringar i tredje världen.
”Schneller” koncentrerade sig på avrustningsfrågor och den svenska synen på neutralitetspolitiken åren 1983 och 1984.
”Segel” skickade 1985 en rapport om svensk säkerhetspolitik.
”Faust” avslöjade interna samtal mellan ledare inom i det socialdemokratiska partiet 1982.

Spionen ”Schuster” visste allt om den nye svenske statsministern
BERLIN. Ingvar Carlsson var den som utsattes för den mest intensiva granskningen av de östtyska spionerna.
  När han efter mordet på Olof Palme 1986 blev statsminister skickades en rad hemliga rapporter till Östberlin – om hans person, hans relationer, hans politik.
  Aftonbladet har hittat ytterligare nio spioner i Stasi-arkivet som kontinuerligt lämnade hemlig information från Stockholm.
  
Spioneriet i Stockholm svarade under flera år för mer än en fjärdedel av allt material som kom från DDR-ambassaderna i världen.
  Agenten ”Schuster” med medarbetarkoden XV/2882/62 var mycket aktiv åren 1981–1987. Den sista siffran i koden visar att agenten värvades av Stasi redan 1962.
  Hans rapporter från Stockholm till Östberlin handlar om allt från Sveriges handel med DDR, Polen och Kina till hemliga regeringsrapporter och interna skrivelser från den svenska ambassaden i Västtyskland till UD i Stockholm.
   Den 24 augusti 1987 rapporterar Schuster om förberedelserna inför Ingvar Carlssons USA-besök. Rapporten klassificeras med 2, näst högst på skalan 1–6.
  I ledordsregistret hos Sira, det arkiv där Stasi regisrerade sina spioner, framgår det att rapporten avhandlar ämnen som utrikespolitik, handel, militär upprustning och detaljer om svensk industri.
  Tre månader tidigare, den 14 maj, bevisade Schuster att han hade goda svenska källor. I Sira står det att han lämnat en ”originaltext av regeringsavtalet mellan Sverige och Ungern angående krav och ömsesidigt skydd av investeringar”.

Rapporterar om Carlssons person
  
”Interna meddelanden från den svenske kommittén för främjande av handel med DDR den 4 mars 87” gick till Östberlin den 16 april.
  10 juni 1986 skriver Schuster om svensk inrikespolitik, inställning till viktiga frågor, opposition, fackföreningar och om Ingvar Carlssons person.
  Materialet ingick i en rapport som Stasi skickade till regeringschefen Erich Honecker den 18 juni, en vecka före hans officiella besök i Stockholm.
  Rapporten avhandlade ”utrikespolitik, inrikespolitik, avrustning, säkerhetspolitik, avspänning, kärnvapenfria zoner, samarbete, teknologi, embargon, inflytande, handelskrig och fientlighet”.
  Den 3 april 1986 skickade Schuster hem en skrivelse om USA:s embargopolitik och ett internt kontrollprogram för företag som tillverkar på licens.
   Julklappen till Stasi 1984 kom i form av en Schuster-rapport den 17 december: ”Interna bedömningar från den svenska ambassaden i Berlin om förhållandet i östtysk ekonomi första halvåret 1984”.
  Den 17 augusti 1984 vet Schuster vilka reaktioner som kom från svenska koncernledningar på de frågor som diskuterades under Olof Palmes DDR-besök.
  ”Intern skrivelse från den svenska ambassaden i Bonn om handeln mellan Västtyskland och Östtyskland.” lämnar Schuster den 10 juni 1983.

”Flera av täcknamnen är inte kända”
  
”Intern skrivelse från den svenska ambassaden i Berlin – värderingar av ekonomiska planer för 1983 och en rapport om mötet mellan olika svenska och östtyska regeringskommissioner” lämnas den 9 maj 1983.
  – Jag bedömer materialet som högintressant. Flera av täcknamnen är inte kända sedan tidigare, säger Joakim von Braun, den främste svenske experten på östspionage.
  – Kiesling är den ende som är känd sedan tidigare.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER