Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 4 JULI 2000
 
 

Falska resor såldes på nätet
iBazars handelssajt.
Vågar du köpa resor på internet?
Ja Nej
Se resultat
Hundratals kan ha drabbats
Två Lysekilsbor såg fram emot en skön kryssning i Karibien och Florida.
  Men resorna existerade inte.
  En tysk bedragare har lyckats sälja falska resor via internetsajten iBazar.
   Minst 97 personer, men troligtvis många fler har blivit lurade i härvan som har europeiska förgreningar.

   På e-handelssajten iBazar kan kunderna köpa och sälja allt från spårvagnar till soffbord. iBazar som finns i sex länder är ett av de ledande företagen i e-handelsbranschen.
  iBazar fick nyligen stor uppmärksamhet när de i samarbete med Cancerfonden auktionerade ut kändisars gamla prylar.
  Nyligen annonserade en man i Tyskland om kryssningsveckor i Karibien och Florida. Mannen som sade sig representera det amerikanska reseföretaget Club Holiday sålde resorna via förmedlare i Göteborg, en man och en kvinna.

Företaget ville inte kännas vid resorna
  Bland kunderna fanns två män i Lysekil, som betalade 14 000 respektive 15 000. När de inte fick sina biljetter i tid, ringde de förmedlarna i Göteborg. De säger i förhör att de anade oråd när Club Holiday inte ville kännas vid resorna. Den tyske mannen hade dessutom tömt kontot dit pengarna betalats in.
  Även förmedlarna har blivit polisanmälda, men är i dagsläget inte misstänkta för något brott.
  Polisen i Göteborg har hittills fått in fem anmälningar, men de räknar med att få in minst 50. Kvinnan har i förhör berättat att hon förmedlat resor till 97 personer, varav minst 50 är från Sverige. De andra kunderna återfinns i Norge.
  Enligt uppgifter till Aftonbladets nättidning är det flera drabbade som blivit lurade på betydligt större belopp än de två männen i Lysekil. Pengarna har betalats till ett bankkonto på Tenneriffa i Spanien, där också den tyske mannens företag är skrivet.
  
”Härvan har europeiska förgreningar”
  Länskriminalen i Göteborg begärde i slutet av förra veckan hjälp från interpol med utredningen.
  – Härvan har europeiska förgreningar, det kan man utgå från. Men eftersom brottet är internetrelaterat är det svårt att säga exakt i hur många länder brottet förekommit, säger Benny Karlsson på svenska interpol till Aftonbladets nättidning.
  –Jag samarbetar med flera av mina kolleger ute i Europa.
  På iBazar är man skakad av bedrägeriet. Philippe Plichon, iBazars Nordenansvarige, säger att det är första gången man råkar ut för en bluff sedan sajten öppnades i Sverige i april.
  – Vi jobbar med det här hela tiden just nu, säger Philippe Plichon till Aftonbladets nättidning.
   Hur ska ni förhindra att det här händer i fortsättningen?
  – Det är klart att det är komplicerat eftersom det tar alldeles för mycket tid att följa upp varje person som verkar på sajten. I dag har vi ett betygsystem, där kunderna kan sätta betyg på olika säljare, och på så sätt varna andra.
   Vilka rutiner har ni i dag?
  – Vi granskar alla annonser. Ser vi något konstigt försvinner annonsen. Problemet i det här fallet var att annonsen var perfekt.
   Hur ska man då skydda kunderna?
  – Det är naturligtvis omöjligt att skydda sig helt. Vill vi tjäna pengar på den här verksamheten kan vi inte ha 20 personer som ringer upp alla säljare, det går inte.
  – Därför har vi i dag tagit kontakt med flera försäkringsbolag. Blir kunderna lurade ska de få tillbaka pengarna av vårt försäkringsbolag.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER