Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 3 JULI 2000
 
 

”Säpo har inte begärt att få se papperen”
BERLIN. I fjol fick danska och norska myndigheter insyn i Stasis Sira-material. Resultatet blev en omfattande spionjakt. Flera avslöjades.
  Svenska Säpo har ännu inte bett att få se vilka som spionerade mot Sverige.
  
– Såvitt jag vet har svenska myndigheter inte vänt sig till oss för att få ut material, säger Stasi-arkivets presstalesman Johannes Legner.
  Danskarna hittade tre agenter, norrmännen en – en journalist.
  – Jämfört med våra nordiska grannländer har vi gjort väldigt lite för att ta reda på vilka svenskar som spionerade för östblocket, säger Joakim von Braun, svensk expert på östspionage.

Ska avslöjas
  
– Jag tycker att det är viktigt att vi kommer tillrätta med det här. Svenskar som spionerat för främmande länder ska inte komma undan
  
Aftonbladet har tittat på 1 600 sidor med 1 000 rapporter om Sverige och svenska förhållanden. Det är lika mycket som Stasi hade om Norge och Danmark.
  På Östtysklands ambassad i Stockholm var press- och/eller kulturattachén nästan alltid Stasi-spioner. Även andra på ambassaden kunde vara ”Offiser i spesiell innsats (OieB)” eller ”Innoffisiell medarbeider (IM)”.
  Även de sände sina rapporter till Östberlin.

Direkt till KGB
  
Många rapporter är ointressant statistik över produktion, utrikeshandel och rapporter om maoistiska smågrupper. En del av materialet kommer från utländska regeringars interna rapporter, där också svenska förhållanden omnämns.
  När materialet hade sorterats och värderats skickades det vidare. Det mest uppseendeväckande gick nästan alltid direkt till KGB i Moskva.
  Politiska värderingar skickades vidare till partiledningen och berörda ministerier.
  Under flera år på 80-talet svarade spioneriet i Stockholm för mer än 25 procent av allt material som kom till avdelningen från de drygt 100 DDR-ambassaderna i världen.


asbjorn.svarstad@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER