Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 27 JUNI 2000
 
 

Gäng våldtog 12-årig flicka

Det var här i närheten, i Hässelby strand väster om Stockholm, den 12-åriga flickan attackerades på midsommarnatten. Flickan räddades av sina kamrater som hörde hennes rop på hjälp. Polisen har fortfarande inte gripit några misstänkta gärningsmän.
Foto: BJÖRN WANHATALO
Räddades av sina kamrater mitt under midsommarfirandet
En 12-årig flicka våldtogs av flera tonårspojkar på midsommaraftonen i Stockholm.
  Gärningsmännen är fortfarande på fri fot – men polisen tror sig kunna lösa fallet fort.
  Flickans kamrater har lämnat tydliga vittnesskildringar.
  
Den 12-åriga flickan firade midsommar med sina kamrater i Hässelby strand utanför Stockholm.
  Vid niotiden på kvällen försvann flickan från kamraterna.
  Kort därefter hörde de flera skrik och rop på hjälp från ett skogsparti mellan Maltesholmsbadet och Kanaans friluftsbad. Kamraterna rusade dit och blev vittnen till hur den 12-åriga flickan blev våldtagen – omgiven av flera unga män.
  Först två dagar senare vågade flickan göra en polisanmälan.

Vågade inte berätta för någon
  
– När flickorna dök upp i skogen avbröts männen. Förmodligen är det tack vare kamraterna som händelsen nu har blivit känd.
  – Hälften av alla våldtäkter polisanmäls aldrig, resten väntar i flera månader innan de törs träda fram, säger kriminalinspektör Nisse Lovén vid Västerortspolisen.
  Flickan vågade till att börja med inte berätta om händelsen ens för sin mamma, men i går var polisen i kontakt med båda två. Kamraterna har dessutom hörts och deras berättelser överensstämmer. Polisen bedömer även 12-åringens skildring av det inträffade som mycket trovärdig.
  – Hon är givetvis mycket svårt chockad men vi har ändå kunnat inleda förhören, säger Nisse Lovén.

Gärningsmännen är tonåringar
  
Enligt polisen är flera bevis säkrade. Eftersom männen fortfarande är på fri fot vill man inte avslöja mer än att bevisen troligen är starka nog att binda gärningsmännen till gruppvåldtäkten. Polisen vill heller inte säga hur många gärningsmännen är och deras ålder, mer än att samtliga befinner sig i tonåren, att de har skiftande nationaliteter samt att flickorna uppgett att männen inte är helt okända för dem.
  – Vi har stora förhoppningar om att kunna gripa dem, vårt enda problem just nu är att vi inte har tillräckligt med folk i tjänst, säger Nisse Lovén.

18-åring våldtas av fyra män – dumpas i Mölndalsån
2 mars 2000. Tre män misstänks för att ha våldtagit en 18-årig kvinna i Göteborg.
26 februari 2000. 18-årig kvinna våldtas av fyra män i Göteborg. Därefter dumpas hon i Mölndalsån och hittas flera timmar senare vid åkanten av en bilist.
20 februari 2000. En 19-årig kvinna kan ha blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i Täby i södra Stockholm. Kvinnan har anmält att tre män släpade ut henne på en gångväg – sedan minns hon inget mer.
Början av februari 2000. En 13-årig flicka våldtas i en lägenhet i Borås av flera tonårspojkar. Fyra pojkar, samtliga 15 eller 16 år gamla, begärdes i går häktade som misstänkta för våldtäkten.
28 januari 2000. En 14-årig flicka blir sexuellt utnyttjad av nio tonårspojkar i ett parkeringshus i Rissne, norr om Stockholm. Åtta av de misstänkta gärningsmännen, alla mellan 15 och 16 år gamla, har suttit häktade. Misstankarna mot dem kvarstår.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER