Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 3 JUNI 2000
 
 

Lundsberg skakas av nytt avhopp
Rektor avgår efter bara ett år - och husfar kräver styrelsens avgång
Nära 300 elever går på Lundsbergs internatskola i Storfors i Värmland. Årsavgiften är 120 000 kronor.

Externa länkar:
Lundsbergs-skolans hemsida
Ordningsregler för elever på Lundsberg

Mobbing av elever från mindre ”fina” familjer, översitteri och en gammalmodig pedagogik.
  Personalen på Lundsbergs internatskola riktar hård kritik mot skolans styrelse.
  Samtidigt skakas överklasskolan återigen av ett rektorsavhopp.

   Biträdande rektor Stefan Kristoffersen har bara suttit i ett år på sin tjänst. Han hoppar av på grund av den höga arbetsbelastningen, men också på grund av att han är missnöjd med kulturen på skolan.
  - Vikten av att bevara traditionen hämmar utvecklingen. Jag skulle vilja ha en mer modern pedagogik på Lundsberg, säger han till Svenska Dagbladet.

Fick sparken i fjol
  I fjol sparkades rektor Anders Lundin, sedan han i ett välkomsttal till blivande elever sagt att ”det finns både mobbing och utfrysning på skolan.”
  Personalomsättningen på skolan i Värmland är hög. På femton år har 58 lärare, 21 husmödrar, 19 husfädrar, åtta biträdande rektorer och fyra rektorer slutat, skriver Svenska Dagbladet.

”Styrelsen borde avgå”
  Skolans husfader sedan flera år tillbaka, Iwo Dölling, skriver i ett öppet brev till styrelsen att styrelsen borde avgå, eftersom de inte tar konsekvenserna av sitt handlande när de anställer och avskedar personal.
  Han är också kritisk till att att bara 15 procent av eleverna är grundskoleelever, och resten gymnasieelever.
  - Det är en frustrerande uppgift att bevaka de yngre elevernas intressen som så ofta kränks av äldre elever. Det liknar ibland pennalism, säger Iwo Dölling.
  Han ser det som en ohållbar situation att ensam ha ansvaret för 40 ungdomar mellan 16 och 20 år.

Äldre ska uppfostra de yngre
  Lundsberg har också ett uppfostringssystem som bygger på att de äldre ska uppfostra de yngre: De sju elevhemmen har var sin så kallad troman från de högsta klasserna. Han eller hon har bestraffningsrätt.
  Styrelsens ordförande Michael Wehtje medger att snedfördelningen är ett problem. Han beklagar också rektorsavhoppet. Han säger också att skolan nu överväger att ha fler vuxna bland internatbarnen.

Årsavgift: 120 000 kronor
  Lundsbergs internatskola har nära 300 elever. Årsavgiften är 120 000 kronor. Skolan har genom åren haft många kungligheter och kändisbarn som elever. Den senaste i raden är prins Carl Philip som tog studenten på skolan i fjol.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER