Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 28 MAJ 2000
 
 

FLYGANDE MATTA Den röda mattan som lagts ut i väntan på kejsarparet envisades hlea tiden med att försöka blåsa bort. UD-personal och andra kämpade förtvivlat för att hålla den på plats. Prinsessan Desirée uppe till vänster på bilden håller för säkerhets skull ett fast grepp om sin egen hatt.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM

Japanska kejsarparet har anlänt till Sverige
Prinsessan Desirée mötte det japanska kejsarparet.
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM

Togs emot på Arlanda av prinsessan Désirée

Flygande mattor i två röda nyanser höll på att orsaka ett smärre intermezzo när den japanske kejsaren Akihito och hans maka kejsarinnan Michiko på söndagen anlände till Arlanda flygplats inför sitt tre dagar långa statsbesök.
  Men det hela redde upp sig med hjälp av kraftig tejp och av den samlade tyngden hos mottagningskommittén.
  Det blåste kraftigt när det japanska kejsarparet strax före klockan 15 på söndagen landade på Arlanda flygplats.

Röda mattan lyfte
   Minuterna innan hade UD:s och Arlandas personal haft fullt sjå med den röda mattan som skulle ta emot de kejserliga. Först visade det sig att de två mattor som skulle fogas samman hade olika röda nyanser, och sedan envisades mattan med att lyfta i den kraftiga vinden.
  Så medan jumbojeten taxade in pågick febril tejpning. Sedan ställde sig hela mottagningskommittén, med prinsessan Désirée och hennes make, friherre Niclas Silfverschiöld i spetsen, helt sonika på mattkanten för att hålla den på plats.

Djup nigning
  Så mattan var till slut säkert förankrad när kejsaren, klädd i svart kostym, steg av planet tillsammans med sin hustru som bar en benvit dräkt med matchande pillerburkshatt snett framskjuten ovanför pannan.
  Prinsessan Désirée, i apelsinfärgad dräkt, neg djupt och vördnadsfullt för kejsaren, ett ögonblick som knappast kommer att dokumenteras till eftervärlden eftersom UD-personal till fotografernas högljudda förtret stod i vägen för den historiska bilden.
  Det är tredje gången Akihito besöker Sverige, men första gången sedan han kröntes till kejsare 1989 och därmed hans första statsbesök i Sverige.
  Statsbesöket inleds officiellt på måndag och varar i tre dagar. På måndag flyttar också kejsarparet in på Stockholms Slott, och natten till måndag tillbringar kejsaren och hans hustru på Haga slott i Solna, dit bilkaravanen med sammanlagt 28 bilar körde efter den korta ceremonin på flygplatsen.

En extrajumbo
  Förutom det flygplan paret landade med, följer ytterligare en jumbojet med den kejserliga delegationen. För säkerhets skull, om något skulle hända den första.
  Den officiella delen av besöket inleds på måndagsförmiddagen när det svenska kungaparet tillsammans med kejsarparet åker kortege i öppna vagnar - en vagn för männen och en för kvinnorna - genom Stockholm till Kungliga slottet.
Ingrid Dahlbäck/TT
Fakta: Kejsar Akihito av Japan
Född 1933.
Nummer 125 i ordningen efter Jimmu som enligt myten kröntes till Japans kejsare för drygt 2 600 år sedan.
Kröntes till kejsare 1989 sedan fadern, kejsar Hirohito, avlidit.
Har i den japanska författningen från 1947 status som "symbol för nationen".
Gifte sig 1959 med Michiko - den första kejsarinnan som inte kom från adlig familj.
Tre barn. Kronprins Naruhito, prins Akishino och prinsessan Sayako.
Kronprins Naruhito är näst i tur för tronen.
Eftersom Naruhitos äktenskap med kronprinsessan Masako är barnlöst saknas tronarvinge efter Naruhito.
Japan har officiellt inte kvinnlig tronföljd, men det lär under århundradenas lopp ha funnits åtminstone två kvinnor på kejsartronen.
Tredje besöket i Sverige. Tidigare besök 1953 och 1985 - båda gångerna som kronprins.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER