Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 23 MAJ 2000
 
 

Nu är du avslöjad!

Gör stort?
Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

Förstoppning – vad kan jag göra åt det?
Undersökning: Så ofta går vi på toaletten för att bajsa
STOCKHOLM Sex av tio gör det en gång per dag och fyra av tio kräver då lugn och ro. En undersökning om svenskarnas bajsvanor visar också att nästan var femte man behöver tillgång till god toalettlektyr för ett lyckat värv.
   Åtminstone om man får tro läkemedelsföretaget Pharmacia & Upjohn, som med hjälp av Gallupinstitutet har låtit 2 000 personer i åldrarna 30-74 år svara på frågor om hur ofta man bajsar, hur ofta man tror att andra bajsar och hur ofta man får problem med sin tarmtömning.
  Kvinnor underskattar och män överskattar den frekvens med vilken medmänniskorna besöker toaletten för en längre stund. 14 procent av männen i undersökningen tror att genomsnittssvensken bajsar 2-3 gånger dagligen, medan bara fem procent av kvinnorna tror det. Omvänt tror kvinnor att 20 procent av befolkningen bajsar varannan dag, medan 14 procent av männen tror att det är så sällan.

Normal tömning
  Alla som tömmer tarmen mellan tre gånger per dag och tre gånger per vecka, och som är nöjda med det, kan räkna sig som ''normala'', enligt Mikael Lördal, överläkare på gastroenterologiska kliniken på Karolinska sjukhuset. Och normal är oftast den som har någorlunda sunda vanor.
  - Det viktigaste man ska göra om man får förstoppning, innan man ens reflekterar över att börja använda exempelvis laxermedel, det är att se över vad man kan ändra på i sin livsföring, säger Mikael Lördal.
  Oregelbundna matvanor med för lite fibrer samt för lite vätska och för lite motion är de vanligaste orsakerna till att man inte lever i frid med sin tarm.
  63 procent av svenskarna har någon gång haft förstoppning - ett problem som är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män enligt undersökningen. Siffrorna är 70 procent för kvinnor och 55 procent för män.

Ledsen och förstoppad
  Vidare blir storstadsmänniskor lättare förstoppade än övriga - 68 procent jämfört med riksgenomsnittet på 63 procent. En mycket stor överrepresentation i sammanhanget finns bland arbetslösa, där 89 procent uppger att de varit förstoppade.
  Depression kan vara en möjlig förklaring. Depression ger ofta upphov till att toalettbesöken blir alltför få och depression är vanligare bland arbetslösa än bland sysselsatta.
  Lugn och ro, den vanliga toaletten hemma och regelbundna rutiner är de knep som ligger högst på listan över vad som avgör om toalettbesöket blir lyckat eller ej. 17 procent av männen och 9 procent av kvinnorna vill ha en bra tidning att läsa. Och 8 procent av männen och 14 procent av kvinnorna kräver absolut avskildhet - ingen ska kunna höra om den inlåsta personen just har gjort det som sex av tio gör en gång om dagen.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER