Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 20 MAJ 2000
 
 

– Fotboll på tv är det bästa jag vet

SVT:s nye styrelseordförande Allan Larsson är kanske mest känd som före detta finansminister men har en bakgrund som journalist.
Foto: LARS ROSENGREN

Namn: Allan Larsson. Ålder: 62. Bor: Hus i Nacka. Familj: Hustru Carina, fyra döttrar samt barnbarn. Yrke: >Tre veckor kvar som generaldirektör i EU (arbetsmarknadsfrågor). Aktuell: Ny styrelseordförande i Sveriges Television.
Tidigare artiklar i serien Wennman möter
Nu ska nye tv-basen bara göra det han har lust med
Peter Wennman
Peter
Wennman

En gång, i en gammal intervju, sa Allan Larsson att ”personliga maktpositioner är ointressanta för mig”.
  Han påstår att det fortfarande stämmer.
  Det bara blir så ändå, liksom.
  
Som ny styrelseordförande i SVT tog han i går resten av styrelsen med sig på en första rundvandring i tv-huset för att, som han sa, ”få en föraning om vilka uppgifter som väntar”.
  Han har varit där förr. Larsson var inrikeschef på nyhetsredaktionen 1969–71, trettio år sedan, men det har hänt löjligt mycket sedan dess.
  Han lämnade journalistiken för politiken och under tiden förändrades hela mediasamhället. Nu kan man säga att han är tillbaka där allt började – fast på högsta möjliga nivå.
  Allan Larsson nöjer sig sällan med mindre.
  – Jag har aldrig sökt makten. Det har bara blivit så. Kulturministern (Marita Ulvskog) tyckte tydligen att jag var lämplig för det här jobbet, säger han.
Ja, kombinationen av gammal journalist och finansminister borde ju vara idealisk.
  
– Jag har erfarenhet inom många olika områden. Jag känner villkoren för riksdag och regering och jag kan grundtanken i företaget SVT. Och min gamla känsla för tv i allmänhetens tjänst kan inte vara till någon nackdel.
Men du verkade ändå
tveksam innan du tog
jobbet.
  
– Nja, jag ville veta hur det hela såg ut... jag angav villkor, resten av styrelsen måste bestå av människor med professionalism och integritet. Och så blev det. Organisationen ser bra ut.
Nu har du förbjudit styrelsemedlemmarna att uttala sig enskilt i olika frågor. Madeleine Grive, hon som vill dra ner på sporten i tv, måste alltså knipa.
  
– Så är det. Hädanefter gör styrelsen bara gemensamma uttalanden. Dessutom ska vi inte lägga oss i direkta programfrågor.
Tror du själv att för mycket sport i tv orsakar skilsmässor?
  
– Du talar med en sportälskare. Mitt absoluta favoritprogram är BBC:s ”Match of the day”, som jag alltid ser på kvällarna i Bryssel.
Har du hängt av dig politikerkavajen för gott?
  
– Det gjorde jag egentligen för fem år sen. Jag har ju varit tjänsteman i EU.
Kan man säga att du börjar ett helt nytt liv nu?
  
– Ja! Jag har tre veckor kvar i Bryssel. Sen har jag avslutat en 40 år lång anställningsperiod. Jag har haft 17 olika jobb. Det har varit hårt. Nu hoppar jag av byråkratins löpande band. I fortsättningen ska jag bara göra saker jag har lust att göra.
Som vad?
  
– Jag håller på att skriva en bok om Europas utveckling under 50 år. Det kommer inte att bli någon sensationsbok. Inga skandaler. Men det roar mig att skriva. Internationellt har jag ett uppdrag kvar inom FN, men i Sverige ska jag enbart vara styrelseordförande i SVT.
Klarar du dig på det arvodet?
  
– Jag tog inte jobbet för pengarnas skull. Jag är ekonomiskt oberoende.
Vilken är den viktigaste framtidsfrågan för svensk tv?
  
– Teknikskiftet. Hur vidareutvecklar vi SVT som multimediaföretag med alla de olika teknikerna tillsammans? När folk tar in filmer på sin pc, vad betyder det för oss i framtiden? Hur gör vi med finansiering och distribution? Det där ska vi gå igenom noga i höst.
Ska vi ha tv-licensen kvar?
  
– Den finansieringsformen fortsätter. Men vi måste tänka igenom hur vi ska behålla den höga betalningsviljan. Vi ska inte sopa den frågan under mattan.
Till sist: Jag har aldrig sett Allan Larsson skratta. Hur trist är du? Har du någon humor?
  
– Det är klart att jag har humor. Men folk som bara sett mig i tv har ju sett en allvarlig man som stått och talat om konsumentprisindex och om att hålla nere inflationen...hur kul är det? Det är bara att inse att jag aldrig tillhört underhållningsbranschen.

  FEM FRÅGOR OM...
GIRIGA DIREKTÖRER:
  
– Den där diskussionen tänker jag inte lägga mig i.
GOLF:
  – Jag är nybörjare. I sommar ska jag vara på Gotland och spela på Gumbalde golfbana.
NUTRILETT:
  – Åh, det är länge sen jag använde det där bantningspulvret. Men jag kanske borde fundera på det igen.
AFTONBLADET:
  – Jag var anställd på nyhets- och ledarredaktionen 1964–65. Det var trevliga år. Numera läser jag oftast tidningen på nätet. Det är min startsida.
FOTBOLL:
  – Ser jag gärna på tv. En gång i tiden spelade jag i gärdsgårdsserien i Småland.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER