Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 17 MAJ 2000
 
 

”Fruktansvärt”

169 Det var chockerande scener som visade hur djur behandlas under transporter mellan olika europeiska länder. Många djur dör på de upp till 100 timmar långa resorna.
Foto: SCANPIX

Margareta Winberg rasar mot de grymma djurtransporterna
169 Margareta Winberg.
Foto: RIKARD LAVING

169 Se delar av filmen
(källa: CWF/Förbundet djurens rätt)
Skaffa Real Player


TYCK TILL om EU:s djurtransporter

Bilderna är upprörande. Förfärliga. Ruskiga.
  Igen. Lika mycket som förra gången.
  – Det måste bli ett slut på dessa grymma djurtransporter genom Europa, säger en bestört jordbruksminister Margareta Winberg.
  I går visade Rapport och Aktuellt bilder från en videofilm om djurtransporter genom Europa.
  Margareta Winberg såg hela filmen i Bryssel. Hon var arg, ledsen, besviken, allt, när hon sa:
  – Det var ruskigt, alldeles förfärligt, det var svårt att titta. En häst som fastnat i ett galler med ena hoven får underbenet avhugget. Det var enklare än att ta loss den liggande hästens ben ur gallret. Djur som dör under transporterna kastas bort men det upprörande är ATT de dör. Margareta Winberg ordnade omedelbart fram kopior till samtliga de övriga 14 jordbruksministrarna. De ska nu titta på filmen, de ska undersöka hur situationen är i deras respektive länder och sedan, vid nästa jordbruksministermöte, föreslå åtgärder.

Direktiven följs inte
  – Det finns direktiv. Dessa skrevs vid den förra upprörda debatten om djurtransporter. Nu måste vi få reda på varför dessa direktiv inte följs. Om varför det inte är en stenhård kontroll.
  – Vi måste få reda på om samtliga EU-länder har skrivit in direktiven i sin lagstiftning. Där ska den finnas. Och efterlevas, säger Margareta Winberg. Djurtransporterna förekommer eftersom det finns en överproduktion av slaktdjur inom EU. Med stora bidrag exporteras djuren till länder utanför EU och då blir det långa transporter.
  – Dessa bidragspengar, som ju kommer från EU:s skattebetalare, används alldeles uppenbart felaktigt, säger Margareta Winberg.
Per-Ivar Sohlström
Per-Ivar
Sohlström

  Filmen är gjord av den engelska djurrättsorganisationen Compassion in World Farming och kommer att visas i den svenska riksdagen. Det sker den 25 maj.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER