Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 12 MAJ 2000
 
 

Det kommer fler och fler så kallade livsstilsmediciner. Nu utvecklar flera läkemedelsföretag piller som ska motverka stressymptom.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
Nu kommer stress- pillret
Den nya supermedicinen snart på marknaden
Det finns redan ”bantarpiller” och ”impotenspiller”.
  I hemlighet utvecklas nu också ett superpiller mot stress.
  Och det kan vara på marknaden redan inom några år.
  
Det är många läkemedelsföretag som slåss om att bli först med ett piller mot stress.
  Under stort hemlighetsmakeri håller företagen på att utveckla något som kan bli en verklig storsäljare för den stressade nutidsmänniskan.
  Det avslöjar den amerikanske hormonforskaren George Chrousos, som just nu befinner sig i Stockholm, på ett så kallat Berzeliussymposium om sociala orsaker till sjukdomar.
  Det är de ökade kunskaperna om sambandet mellan våra hormoner, hjärnan och immunförsvaret som har skapat förutsättningen.

Kan bota många följdsjukdomar
  
Ett stresspiller kan inte bara hjälpa mot akut stress utan också skapa möjligheter att råda bot på långvarig stress som ger kroppsliga effekter som fetma, diabetes, depressioner, ångest, åderförkalkning, högt blodtryck, hjärtinfarkt och slaganfall.
  Det kan kanske till och med påverka själva åldrandeprocessen.
  – Enligt de uppgifter som jag har så finns det redan i dag 20 patent sökta för denna typ av antistresspiller, säger den amerikanske hormonforskaren George Chrousos.
  Det företag som blir först har miljoner att tjäna.
  Chrousos, som jobbar på amerikanska National institute of health, har själv tillsammans med en forskargrupp testat en variant av pillret på råttor och apor med goda resultat.
  – Vi har inte sett några negativa bieffekter alls, säger han.

Så påverkar ett kommande piller stressen:
Utvecklingen av pillret bygger på att man manipulerar det system som producerar stresshormonet kortisol som styrs från hypotalamus i hjärnan. Stress ökar halterna av kortisol. Med nyframtagna substanser och ämnen kan man blockera de mottagarämnen som reglerar hur och när hormonet bildas. Målet är då att pillret ska återställa kortisolet till normala nivåer.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: [email protected]
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER