Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 6 MAJ 2000
 
 

RISSNE-RÄTTEGÅNGEN
”De kan ju bara sitta och flina”
AnnBritt Grünewald kritisk mot domen
”HAR VÅRDPLANEN EFFEKT?” AnnBritt Grünewald är starkt kritisk efter domen mot de sju pojkarna. – Vi vet att sexualbrottslingar har stor återfallsfrekvens, säger hon.

Tonårspojkarnas straff får hård kritik.
  – Det här brottet kommer närmast efter mord. Hur vet man att vårdplanen har någon effekt? De kan ju bara sitta där och flina, säger förra fängelsechefen AnnBritt Grünewald.
   När hon hör vårdplanen för två av ungdomarna suckar hon djupt.
  – Sådana här saker, att de ska prata två gånger med den och den, ska inte domstolen sitta och bestämma. Först måste man få pojkarna att erkänna sin skuld, att de har gjort något fruktansvärt. Och det är en väldigt lång process, säger hon.
  – Det viktiga är att man tydliggör för dem vad de faktiskt har gjort, vad det står för och vad de har för kvinnosyn.
  – Vi vet dessutom att sexualbrottslingar har stor återfallsfrekvens. Då är det ännu viktigare att man vet vad man gör och kontrollerar effekten.

”Bara mord är värre”
  
Grovt sexuellt utnyttjande låter mildare än våldtäkt. Men om man jämför straffsatserna är det ingen skillnad.
  – Om man tar livet av någon så är det oåterkalleligt, annars finns inga värre brott än dessa, säger AnnBritt Grünewald, nu ordförande i Kvinnoforum.
  Hon framhåller att ungdomarna trots domen kan omhändertas och placeras på slutna institutioner.
  – Socialtjänsten har friheten att skicka killarna till ett ungdomshem även om de inte är dömda till det. Och det hoppas jag vid gud att de gör.
  – Man måste plocka bort killarna från deras miljö för att kunna utöva någon effektiv påverkan.
  Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, har full förståelse för att tingsrätten dömer till vård inom socialtjänsten.
  – Så är lagen skriven.
  – De här killarna är mycket unga, på gränsen till straffbarhet. De har begått något fruktansvärt. Men påföljden ska inte spegla samhällets hämnd, utan samhällets skyldighet att se till så att de inte återfaller.

”Vi måste markera”
  
Sluten ungdomsvård är tidsbegränsade straff till skillnad från vård inom socialtjänsten.
  – De kan vårdas så länge man anser det nödvändigt. Det är inte säkert att det i längden är en mildare påföljd, säger Jerzy Sarnecki.
  – Man måste också väga in att pojkarna har blivit uthängda i media och utskämda i sin egen miljö. Domstolens straff är ”peanuts”.
  Kristina Axén Olin, moderat socialborgarråd i Stockholm, hade hellre sett sluten ungdomsvård.
  – Det här är en våldtäkt och vi måste markera att det inte är ett acceptabelt handlande. Det är bara att hoppas att vården får någon effekt, säger hon.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER