Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 3 MAJ 2000
 
 

Rättegången startar 09.30 - följ den på aftonbladet.se


”Vi måste få se dem i ögonen”
FÖRLORADE SIN DOTTER MOA, 15 Leo Papini, ordförande i brandoffrens anhörigförening BOA, förklarar varför det är så viktigt för honom och andra drabbade att få möta de fyra åtalade pojkarna öga mot öga i rättegången: – Vi måste få konstatera att de också är människor av kött och blod.
Foto: KAI REHN

Här inleds rättegången i dag Grafik - öppnas i eget fönster
Offrens vänner berättar
Anhöriga utestängs från rättegångssalen – då stannar Leo hemma i protest
GÖTEBORG. I dag när rättegången om brandkatastrofen inleds i Göteborg finns hundratals anhöriga på plats. Men inte Leo Papini, 66, ordförande i BOA, brandoffrens anhörigförening.
  – Jag stannar hemma i protest mot att vi drabbade inte får möta de skyldiga öga mot öga.
  
Leo Papini, som miste sin dotter Moa, 15, i lågorna, har drivit en engagerad kamp för att alla skadade och anhöriga ska få möjlighet att följa rättegången i den sal där de fyra misstänkta ungdomarna rannsakas.
  – Jag har överklagat ända upp till regeringen.
  Han väntar på besked, har telefonen ständigt beredd i fickan. För honom är varje enskild anhörigs sökande efter sanningen det viktiga.

”Känner pojkarna ånger?”
   – Vi måste måste få se dem i ögonen, vi måste få konstatera att de också är människor av kött och blod. Känner pojkarna ånger? Hyser de medkänsla med alla dem som förlorade nära och kära?
  – Det är så många frågor vi inte vill ha besvarade via tv-skärmar i en helt annan lokal.
  Redan när Göteborgs tingsrätt första gången presenterade förslaget att driva rättegången i tre separata salar, protesterade BOA. Leo Papini säger att föreningen under inga omständigheter kunnat acceptera en sådan lösning.

”Den värsta oförrätten”
  
– Vi har hela tiden varit överens om att den nerbrända byggnaden skulle säkras, att en minnesplats skulle skapas och att sanningen måste sökas på allt sätt. Därtill har vi också haft kravet att få vara närvarande när rättvisa skipas. Och nu blir det tyvärr inte så.
  Göteborgs tingsrätt har vikt 20 platser i sal A för anhöriga. Resten hänvisas till sal B och kan där följa förhandlingarna via bildskärm.
  – Beslutet är den värsta oförrätt jag upplevt, säger Leo Papini.

Vill förhindra hat
  
Ebba von Essen
Ebba
von Essen

Han kom till Sverige från Italien när han var 26 år. Här studerade han till arkitekt. Här fick han tre barn, två pojkar och mellanflickan Moa.
  – För pojkarnas skull, för att kunna svara på deras frågor, måste jag liksom alla andra sörjande få möta de misstänktas ögon, säger Leo Papini.
  – Kanske mest för att hindra att hat uppstår.

Största svenska rättegången tolkas till 13 språk
I dag börjar den största rättegång som hållits i Sverige.
  Fyra unga män är åtalade för att ha startat branden där 63 ungdomar dog.
  
De döda och skadade var svenska ungdomar, ungdomar från andra länder, ungdomar födda i Sverige men med rötter på andra platser. De åtalade unga männen är alla födda i Iran.
  Förhandlingarna kommer att simultantolkas till minst 13 språk.
  Alla de efterlevande och skadade kan inte få se de fyra åtalade. I huvudsalen finns 20 platser där målsägande får turas om. I anslutning till salen finns vilorum, kuratorer och sjukvårdspersonal.
  Sekretess råder ännu om salarna, till exempel avslöjas inte var salen för de målsägande finns. Skälet är att de, och deras stödpersoner, ska få vara ifred. Lena Olsson

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER